AKTUELNO

Od kad je pandemija počela, slušamo kako moramo da mnogo više pazimo na higijenu i peremo ruke redovno kako bismo zaštitili sebe i druge od virusa. To je svakako tačno, ali vas može navesti da mislite kako je potrebno trljati temeljno celo telo svaki dan.

Ali to ne mora da bude slučaj. Zapravo, preterano tuširanje ili kupanje može doneti samo probleme, a ne olakšanje. Prema rečima lekara, treba prati samo tri dela tela svakodnevno sa sapunom: ispod pazuha, prepone i stopala.

Ostatak tela? Samo isperite vodom.

Sendi Skotnicki, lekar i profesor dermatologije na univerzitetu Toronto objasnio je još prošle godine kako trljanjem celog tela sapunom i vodom može dovesti do problema s kožom, poput nastanka ekcema i ostalih stanja. Umesto „ribanja“ celog tela, fokusirajte se na delove koje treba temeljno oprati. Ako perete celo telo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze, dodala je dr. Robin Čutkan, osnivač centra za Žene u Merilendu.

Foto: Pixabay.com

Delovima tela potrebni su određene bakterije, navodi, a kada ih isperemo sapunom, smanjuje se otpornost na određene viruse, što vas stavlja u situaciju u kojoj se možete razboleti.

„Osim ako niste završili trku po blatu, jedina mesta koja stvarno treba temeljno očistiti tokom dana su pazuh i prepone. Ostale delove tela bi trebalo samo isprati, pa čak i ako ste došli s treninga“, dodaje lekarka. Jedna studija iz 2018. godine pokazala je kako osobe koje nemaju na koži spomenute bakterije jesu u rizičnoj grupi od nastanka nekih bolesti.

Upravo su spomenuta mesta na telu ona gde se nastanjuju gljivice ili gde može urasti dlaka i dovesti do infekcije, a radi se i o mestima na telu gde se nalazi i najosetljivija koža. Ipak, ono što treba prati svaki dan i to što češće, naročito u vreme pandemije, su – ruke.