AKTUELNO

Dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, rekao je za Novo jutro da je zavisnost kompleksna bolest i naglasio kod njega na klinici ima negde oko 15 odsto pacijenata koji su zavisnici od sedativa.

- Sedativi smanjuju napetost i anksioznost, i to je ono što znamo, ali statistika je jako loša, jer teško je naći čoveka koji nema stres, tako da ukoliko sami nismo izgradili mehanizam da se izborimo sa nivoom stresa, onda nam preostaju ili sedativi ili alkohol - rekao je Mladenović.

Kako je rekao, to je sve potencijalno štetno, i dodaje da je problem što kada osoba shvati da mu to pomaže da postane opuštenija i nasmejanija, onda, kako kaže,  sve češće počinje da koristi te lekove, i tada dolazi do problema.

Foto: Printscreen

- Takvih u Srbiji, koji svakodnevno piju sedative ima 4,4 odsto. To su Batutovi zvanični podatci. To je enormno veliki broj. Veliki broj ljudi dobije na početku terapiju od lekara ali posle nastavlja na svoju ruku da pije i to je zloupotreba sedative - rekao je Mladenović.

On je uporedio dva podatka, a to je da amerikanci piju 2 odsto, a mi 4,4 odsto, što znači, objašnjava doktor,  da mi 110 odsto više pijemo od njih.

- Postoji nešto što se zove zloupotreba sedativa. Oni imaju iste karakteristike kao alkohol, bivamo usporeniji, slabi koncentracija, teturamo se, i u toj sitaciji možemo biti u autu ili na visini i dolazi do smrtnog ishoda - rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, najčešće ih kombinuju sa alkoholom, i tako dolazi do zavisnosti.

Foto: Printscreen

- Zavisnost je već kompleksna bolest i kod mene na klinici na primer negod oko 15 odsto pacijenata su zavisnici od sedativa. Od toga je 60, do 65 odsto žena. To su uglavnom žene u nekim srednjim godinama, prisutno je i kod tinejdžerki, ali najviše su to neke mlađe srednje godine - rekao je Mladenović.

On je upozorio da je ukidanje sedativa na svoju ruku takođe opasno, jer kako kaže, može doći do teškog apstinacionog sindroma pa i epi napada.

#Doktor

#lekovi

#zavisnost

'