AKTUELNO

Ovo su događaji koji su, po izboru portala Pink.rs, obeležili svetsku sportsku scenu.

SVETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Svetsko prvenstvo u rukometu 2021. bilo je 27. izdanje ovog takmičenja, koje se od 13. do 31. januara 2021. godine održavalo u Egiptu.

Ovo je drugi put, nakon 1999. godine, da se prvenstvo održava u Egiptu te treći put, nakon Egipta (1999.) i Tunisa (2005.), da se održava u Africi. Egipat je domaćinstvo dobio u novembru 2015. godine.

Iako je inicijalno bilo najavljeno da će 20 posto kapaciteta dvorana smeti da bude popunjeno, 10. januara 2021. godine u dogovoru s organizatorima odlučeno je kako, radi sigurnosti igrača povodom pandemije koronavirusa, na utakmicama neće biti publike.

Foto: Beta/Branislav Božić

Isto tako, odlučeno je da predstavnici medija neće smeti biti u dvoranama za vreme odigravanja utakmica. Na taj je način ovo prvenstvo postalo prvo u istoriji bez ijednog gledaoca na utakmicama.

Za razliku od ranijih prvenstava, na turniru je prvi put učestvovalo čak 32 reprezentacije (u odnosu na ranije 24), što je uticalo i na promenu formata takmičenja.

EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. šesnaesto je po redu Evropsko prvenstvo koje je održano u jedanaest gradova širom Evrope, od 11. juna do 11. jula 2021. godine. U septembru 2014. odlučeno je koji će gradovi biti domaćini na ovom prvenstvu. Na prvenstvu su se timovi po prvi put mogli kvalifikovati na dva načina: putem kvalifikacija ili putem Lige nacija.

Prvenstvo je bilo prvobitno planirano da se održi od 12. juna do 12. jula 2020. godine, međutim, 17. marta te godine FIFA je odložila turnir za 2021. godinu zbog pandemije kovida 19 u Evropi.

Foto: Tanjug AP/John Sibley

Uprkos odlaganju, turnir se održao pod imenom UEFA Euro 2020 iz marketinških razloga. Povodom planiranog obeležavanja 60-godišnjice od prvog evropskog prvenstva, ovo izdanje je bilo organizovano u jedanaest gradova širom Evrope.

Polufinala i finale su bila održana na stadionu Vembli u Londonu.Organizacijom dela takmičenja u Sankt Peterburgu i Bakuu, prvi put je prvenstvo bilo održano u transkontinentalnim zemljama.

Takođe, utakmice evropskog prvenstva u Bakuu su bile prve organizovane u državi Zakavkazja, u većinski muslimanskoj zemlji i na govornom području turkijskih jezika. Budimpešta je bila prvi domaćin sa područja ugro-finskih jezika.

Portugalija je branila titulu šampiona budući da je bila pobednik prošlog Evropskog prvenstva. Sistem VAR se po prvi put koristio na ovom takmičenju.

Italija je po drugi put osvojila prvenstvo, nakon što je finalna utakmica završena u regularnom vremenu rezultatom 1:1, bila bolja u izvođenju jedanaesteraca od Engleske sa rezultatom 3:2.

TUR DE FRANŠ

Tur de Frans 2021. bio je 108. izdanje Tur de Fransa, jedne od tri velike biciklističke ture. Prvobitno je bio planiran za dansku prestonicu Kopenhagen, da bi zatim početak turneje 2021. (poznato kao Grand Depart) bio prebačen u Brest zbog pandemije COVID-19, a Kopenhagen je bio domaćin četiri utakmice na UEFA Evro 2020., koji je takođe bio pomeren. do 2021. zbog pandemije.

Foto: Printscreen YouTube/ Tour de France

Prvobitno zakazan za 2. do 25. jul 2021., Tur je pomeren za 26. jun na 18. jul 2021. kako bi se izbegle pomerene Letnje olimpijske igre 2020. godine. Ovo bi bila prva prilika da Tur de Frans poseti Dansku. Danska će biti domaćin i Grand Depart-a 2022. godine.

Drugu godinu zaredom trku je osvojio Tadej Pogačar iz tima Emirejts UAE, postavši najmlađi vozač koji je dva puta osvojio Tur. Pogačar je svoju prednost počeo da gradi pobedom u petoj etapi vožnje na hronometar.

Pogačar je vozio defanzivno u drugoj nedelji pre nego što je u trećoj nedelji osvojio oba cilja na planinskom vrhu na Kol de Porte i Luz Ardiden. Pobedio je Jonasa Vingegarda iz tima Jumbo–Visma.

U SRBIJI JE ODRŽAN SPEKTAKL KOJI ĆE SE PAMTITI - SVETSKO PRVENSTVO U BOKSU

Kroz srpsku prestonicu u okviru 21. po redu Svetskog šampionata u boksu za muškarce prodefilovalo je 670 boksera, ukupno 1390 aktera plemenite računajući trenere, članove stručnih štabova i delegacije svih selekcija koje su stigle sa svih strana meridijana.

Na čelu organizacionog odbora svetske smotre plemenite veštine bio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a naš glavni grad postao je jedina metropola na planeti koja je dva puta u istoriji bila organizator i domaćin ovog takmičenja, prvi put 1978. i sada ponovo nakon 43 godine.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Oboren je rekord sa učešćem 101 države na ovom takmičenju, koje je od 24. oktobra do 6. novembra pisalo nove stranice istorije ovog sporta u srpskoj sportskoj lepotici, beogradskoj Areni, uz prenos na TV stanicama u 89 država sveta.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Najvažniji sportski događaj na svetu održan je od 23. jula do 8. avgusta ove godine.

Bilo je dosta "natezanja" organizatora i Svetske zdravstvene organizacije, želeli su mnogi da se i prošle godine održi u predviđenom kalendaru Olimpijski ciklus, ali se na kraju od toga odustalo.

Igre su se uglavnom održavale iza zatvorenih vrata jer nije bilo dozvoljeno prisustvo javnosti zbog proglašenja vanrednog stanja na području Tokija kao odgovora na pandemiju. To su prve i do sada jedine Olimpijske igre koje su održane bez zvaničnih gledalaca.

Zbog odlaganja Olimpijskih igara zbog pandemije COVID-19, to su bile i prve Olimpijske igre koje su održane u neparnoj godini. Uvedeni su novi događaji u postojećim sportovima za 2020. godinu, uključujući košarku 3k3, freestile BMKS i mešovite rodne timske događaje u brojnim postojećim sportovima, kao i povratak Medison biciklizma za muškarce i uvođenje istog događaja za žene.

Foto: Tanjug AP/David J. Phillip

Nova politika MOK-a je takođe omogućila organizacionom komitetu domaćina da doda nove sportove u olimpijski program za samo jedne Igre. Japanski olimpijski komitet je dodao discipline bejzbol i softbol, karate, sportsko penjanje, surfovanje i skejtbord, od kojih su poslednje četiri debitovale na Olimpijskim igrama, a poslednje tri će ostati u olimpijskom programu.

Sjedinjene Države su bile na prvom mestu u broju medalja i po ukupnom broju zlatnih (39) i po ukupnom broju medalja (113), a Kina je bila druga po oba poena (38 i 88).

Domaćin, Japan, završio je na trećem mestu, postavivši rekord za najviše zlatnih medalja i generalno najvećim brojem medalja ikada osvojenih od strane njihove delegacije na Olimpijskim igrama sa 27 i 58.

Autor: A. Aras

#2021.

#Sport

#svetski događaji