AKTUELNO

Vest da je Amerika zapretila Prištini da će povući svoje vojne snage sa Kosova ukoliko se takse na srpske proizvode ne ukinu, unela je nemir i zbunjenost u Prištini.

General Milomir Miladinović za Novo jutro kaže da je vrlo moguće da je ovaj postupak zapravo određena igra prema kosovskom pitanju, i kako kaže, neralno je da nakon svega što je uradila kako bi se stacinalirala u ovom delu Balkana sada to “shvata olako”.

- Oni kao da se igraju, jer mogu. Kosovo im nije priotirtet u spoljnoj politici, pa pokušavaju da zastrašuju Prištinu – kaže Miladinović dodajući da ne veruje da će se tako nešto zapravo desiti.

Po Ljubanu Karanu, nekadašnjem pukovnikom KOS-a, cilj Amerike je zapravo da Kosovo predstavi kao suverenu državu.

- Oni žele da predstave Kosovo kao državu koja vodi samostalnu politiku i nikoga ne sluša. To znači da je to suverena država, ne zarezuje nikoga. Mislim da je to jedan od ciljeva, da im povrate ono što je Srbija uspela da poremeti diplomatskim igrama – kaže Karan, dodajući da je cilj Amerike takođe i da se prividno prikaže da oni mogu da, kada zatreba, budu i na strani Srbije.

- Oni žele da steknu minimum poverenja Srbije. Žele da kroje rezultate budućih pregovora. Bez Kine i Rusije. Takođe, pritisak na Prištinu treba da bude neki pandan i pritasak na Srbiju za budući dijalog. Pritiskali smo Prištinu, možemo i Srbiju kada zatreba, to je njima na pameti – objašnjava Karan navodnu ucenu Amerike upućenu prištinskim vlastima, nazivajući novonastalu situaciju “lažnom ravnotežom”.

General Miladinović podsetio je i na činjenicu da je Amerika navodno bila i protiv formiranja oružanih snaga na Kosovu.

- Amerikanci su 99. godine izvršili invaziju na našu zemlju, stovrili su odskočnu dasku odakle mogu da kontrolišu Istok. Njima sve to odgovara. Prosto je nemoguće da napuste ostvareni cilj. To je njihova igra, pokušaj da na neki način nprave ravnotežu i uticaj na Prištinu i Beograd – objašnjava Miladinović.

#Beograd

#Priština

#Sjedinjene Američke Države

'