AKTUELNO

Istoričar Saša Adamović izjavio je da se niko iz hrvatske vlasti neće oglasiti povodom događaja na karnevalu u Splitu, kao i da oni to sve predstavljaju kao šalu.

- Niko se neće oglasiti. Oni to okreću na šalu i na tradiciju, običaje, na to da je sada doba tih Maškara i navode primere, ovog puta su iskoristili događaj u Splitu i u celu priču su ubacili vaterpoliste Crvene zvezde, a sa druge strane su spalili Milorada Pupovca. Oni u svoju odbranu i pravdajući to što se desilo govore da su ranije spaljivani i neki drugi – izjavio je Adamović i dodao:

Oni svake godine spale nekog ko im je, prema njihovom mišljenju, upropastio prošlu godinu. Ja stvarno ne znam šta je Milorad Pupovac toliko naudio Hrvatskoj, osim što je Srbin, pa im na taj način smeta. Ne znam zašto je on zaslužio da bude spaljen.

Adamović kaže da je nedavno Pupovac u Saboru burno odgovorio na neke napade i da je to možda razlog paljenja lutke sa njegovim likom.

Foto: TvPink Printscreen

- Nedavno je Pupovac imao žestok nastup u Saboru Hrvatske, nešto što je možda bilo i iznenađenje za javnost, jer on obično ne koristi teške reči i ne pada u vatru. Verovatno i kod njega postoje granice i ima kapi koje preliju čašu i on je burno odgovorio u Hrvatskom parlamentu. To je po mom mišljenju jedan od najboljih govora koje je održao i sigurno je taj govor mnogima u Hrvatskoj zasmetao – ocenio je Adamović za Novo jutro TV Pink.

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, dodaje da je lutka sa likom Pupovca možda spaljena jer im smeta što kaže neke stvari koje ne vole da čuju, a koje su istinite.

Frustracija da nemaju korene njih ubija. Mala Crna Gora ima pomorsku tradiciju i istoriju, a ta Hrvatska, Lijepa naša i tako dalje, nema gde da se okrene, jer ne postoji ta suštinska državotvornost. Onda oni te frustracije pretaču u ovakve incidente i fašistoidnu politiku – naglasio je Miletić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, tužno je tako nešto gledati u 21. veku.

Podsećamo, učesnici karnevala u Kaštelima kod Splita odglumili su napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i zapalili lutku sa likom Milorada Pupovca.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dejan Miletić

#Hrvatska

#Saša Adamović

'