AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da upozorenje Velike Britanije o mogućim terorističkim napadima na severu KiM treba shvatiti ozbiljno i proveriti. Imajući u vidu politiku Prištine, oni ne isključuju mogućnost upada Albanaca na sever Kosova i eskalaciju problema i ističu da Srbija mora adekvatan odgovor.

Pukovnik Vojno-bezbednosne agencije u penziji i član saveta Fakulteta Tomislav Đurin smatra da upozorenje koje je uputilo Ministarstvo spoljnih poslobva Britanije treba ozbiljno shvatiti i pripremiti odgovarajući odgovor.

Kako je ukazao, obaveštajne službe nikada ne izlaze u javnost sa takvim podacima već informišu državni vrh.

- Ovo je uobičajena praksa koja je u nadležnosti diplomatije, tačnije konzularnog aparata i to sigurno nije promaklo ni našoj diplomatiji u Londonu. Verovatno su i druge zemlje izdale slična saopštenja za one koji nameravaju da putuju na sever Kosova – rekao je Đurin.

Prema njegovim rečima, to nije poruka direktno upućena Srbiji kao takva, ali s obzirom na hronologiju upada ROSU na sever KiM, reklo bi se da to vodi ka nekoj eskalaciji sukoba.

- Oni su sve drskiji u tom smislu i sve slobodniji. Možemo da kažemo da je odlazak Hašima Tačija na jezero Gazivode bilo komandantsko izviđanje, hapšenje Marka Đurića je bio akt na koji je trebalo radikalnije reagovati, tu su pritisci na Srbe, hapšenja, formiranje suda za Ratne zločine po pokoviteljstvom Euleksa na čijoj je listi 57 Srba – istakao je Đurin.

On je istakao da ovo upozorenje, iako nije upućeno direktno Srbiji, treba vrlo ozbiljno shvatiti i pripremiti se i za diplomatski i politički odgovor, a ako treba i na neki drugi način - vojnom ili nekom drugom silom.

Stručnjak za bezbednost Milan Petrin je primetio da Britanija prvi put koristi termin terorističi akt i prvi put pominje da se može desiti teroristički napad na srpskoj zemlji.

- Ukoliko imaju određena saznanja moraju obavestiti naše službe o tome. Ako žele da zadrže svoju poziciju u Savetu bezbednosti, i u svim ostalim međunarodnim institucijama, da se bore protiv terorizma najlogičnije bi bilo da te informacije proslede, precizne detalje zašto su izdali to saopštenje – istakao je Petrin.

On je podsetio da u poslednje vreme Priština povlači poteze koji štete Srbiji i Srbima na KiM.

Stručnjak za terorizam prof dr. Marija Đorić smatra da su to informacije koje bi mogle da budu tačne, ali i sklone proveri.

- Saopštenje Britanaca svakako treba proveriti. Sve što se tiče našeg stanovništva na KiM je ozbiljno, rekla bih smrtno ozbiljno. Međutim, treba razlikovati neke informacije koje bi mogle da budu probni balon za javno menjenje od onih koje su ozbiljna bezbednosna procena – navela je Đorić.

Ukazala je da britanska bezbednosna služba, inače radi ozbiljne bezbednosne procene širom sveta, uključujući i naš region koji se smatra kriznim područjem.

- Pod regionom podrazumevam ne samo Srbiju, nego i sve zemalja u okruženju. Sve te informacije trebva shvatiti oprezno i ozbiljno, jer su mnoge procene zapadnih službi bile relevantene i validne. Mi imamo vrlo intenzivan uticaj britanske službe na našim prostorima, posebno na KiM –istakala je Đorić.

On je istakala da država mora da proveri te navode, te da je uverena da nadležne službe već rade na tome.

- Treba imati u vidu da je Britanija u specifičnoj situaciji zbog Bregzita i želi da pokaže da ima značajan uticaj na evropske odnose uključujući i Balkan. Britanska politika je antiruski orjentisana, a to znači da je ona i proalbanska, te Srbija ne može uvek računati na pozitivan ishod – naglasila je Đurin.

#Kosovo i Metohija

'