AKTUELNO

Prof. dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima smatra da unutar NATO-a postoje promene, a da je jedan od dokaza za to sporazum o nabavci S-400 između Turske i Rusije.

- Globalne tektonske promene se dešavaju na području NATO-a, ali daleko od toga da je NATO slab i nejak kao što mnogi misle. Stvaranje jedne koalicije, kao što je ova hibridna sa Turskom u mnogo čemu urušava taj koncept NATO, koji je napravljen jer je Turska članica NATO-a. Juče je potpisan sporazum između Putina i Erdogana oko nabavke Sistema S-400, to govori da unutar samog NATO-a postoje određene tektonske promene koje mogu sve veće da budu – izjavio je Tomić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, hibridna koalicija koja postoji između Rusije i Turske sve više osnažuje i taj oblik koalicije koji je napravljen podriva postojeće konstalacije odnosa snaga unutar NATO-a.

- Na nivou Evrope razvija se i druga koncepcija koji se naziva koncept evropske armije, koji je disonantna verzija od onog što je zaista koncepcija NATO-a. Zašto je NATO napravljen nego upravo da štiti evropske zemlje? Pozadina tog koncepta evropskih armija je nemogućnost rešavanja određenih socijalnih problema unutar Nemačke i Francuske – ocenio je Tomić.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o odnosu Rusije i Evrope Tomić kaže da je Rusija osetljiva na "mekom tlu".

- Evropa neopravdano živi u strahu koji im je naveo Bžežinski, a to je da se ceo odnos gradi na takozvanim Baltičkim zemljama i oko toga da li će one biti anektovane od strane Rusije ili neće. Mislim da je to potpuno pogrešan na scenario jer ko god je krenuo na Rusiju zaglavio se u moskovskom snegu ili blatu – kaže Tomić i dodaje da to iskustvo imaju i Bonaparta i Hitler.

- Rusija je mnogo osetljivija na drugom delu, na takozvanom mekom tkivu, ali je ona primenom svoje energetske geopolitike itekako počela da osnažuje taj deo. Stvaranjem hibridne koalicije sa Iranom i Turskom ona je počela polako da se zaštićuje i u tom delu. Rusiji u ovom trenutku nije dominantan taj takozvani kopneni deo opservacije, upotrebe konvencionalnih snaga – ocenio je Tomić.

Kako dodaje, Rusija je uzela pod svoju zonu interesa Tursku, a u okviru svoje zone imaju Iran, koji sa Katarom deli veliko gasno polje.

General major u penziji prof. Božidar Forca govoreći o odnosu Evrope i NATO-a kaže da je NATO bio zaštita od Varšavskog ugovora, a da nakon Hladnog rata postoji radi mira i bezbednosti u međunarodnoj zajednici.

Foto: TvPink Printscreen

- NATO je skoro obeležio 70 godina u Vašingtonu i on ima strateške koncepte koji su usvajani u različitim periodima događanja u Međunarodnim odnosima. Između strateških koncepata događaju se samite NATO-a koji ih operativno dopunjuju. NATO je u hladnom ratu bio zaštita od Varšavskog ugovora, odnosno Sovjetskog Saveza. Prestankom te opasnosti šta sad? Međutim, nije tako - rekao je Forca i dodao:

Još 1952. godine u Deklaraciji o ciljevima na drugom strateškom konceptu kaže se da nije NATO samo to da se brani od Varšavskog ugovora, nego njegova stalna prisutnost radi mira i bezbednosti u međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, poslednja decenija 20. veka jeste dominacija Amerike i NATO pakt praktično jeste instrument strategije SAD-a.

- Njihove strategije počinju u doba Regana i nastavljaju se ka ovamo. NATO ima sedam koncepata, a Amerika 14 strategija nacionalne bezbednosti, koje su izuzetno kompatibilne, zato to ide u prilog onima da je NATO produžena ruka SAD-a da bi vladale svetom – kaže Forca.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Evropa

#NATO

#Novo jutro

#Rusija

'