AKTUELNO

Na panelima u okviru GLOBSEC 2019 Foruma u Bratislavi došlo je do žustre rasprave između predsedika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija koji je iznosio tvrdnje da Srbija agresivnim ponašanjem dovela do uvođenja mera.

Predsednik Vučić je odgovorio da je nastavak dijaloga moguć jedino nakon ukidanja taksi koje je Kosovo uvelo prema Srbiji.

Jakša Šćekić novinar, gostujući u Novom jutru ocenio je da je Srbija u Bratislavi na dobar način predstavila sebe, svoja gledišta i stavove što se tiče raspretljavanja kosovskog čvora.

- Dobro je da je Srbija rekla šta hoće, šta neće i ko je šta uradio. Stvara se svest da je moguće je da zapad može da utiče na Prištinu da ukine takse. Pitanje je čime Priština trguje. Ne bih se iznenadio da zapad bude blagonakaln prema njima – kazao je Šćekić.

Čović smatra da su takse uvdene da bi se dobilo na vremenu.

- Međunarodna zajednica je pokušala da slomi Srbiju na brzo rešenje, ali nije uspela. Onda su usledile takse. Haradinaj i Tači su takođe i kadnidati za Specijalni sud. Mislim da će takse biti ukinute. Problem se mora rešavati dijalogom, ali ko će voditi dijalog je pitanje. Sumnjam da će do rešenja dovesti Haradinaj, Veseljij, Tači, jer su njihovi laktovi umrljani krvlju. Amrikanci imaju dodatni problem kako zalepiti i zakrpiti odnos Amerika – EU. Tu su pukotine se Nemačkom i Francuskom – kazao je Čović.

Šćekić kaže da je zanimljovo to što su se Vučić i Haradinaj videli sa Merkel.

- Mislim da do Pariza neće doći ukoliko ne bude izvesno da Merkel i Makron ne ostvare neki rezultat. To krositi Amrikancima koji bi uleteli da reše problem , ukoiko vide da Evrpopa to ne može da uradi – kazao je Šćekić.

Po Čoviću Nemci nisu za podelu i razgraničenje, ali kako kaže ima „još kockica da se slaže“.

- Nemci još nisu za podelu, ali moramo da pratimo kako će stvari da se odvijaju dalje. Što se Francuske tiče, Makronu je potreban neki uspeh – smatra Čović.

Šćekić kaže da ne vidi kako Španija može da prizna Kosovo, i po njemu je jedini garant da sve funkcioniše je zahvaljujući Vašingtonu.

- Amerika tu može da garantuje, ali je pitanje ko posle Haradinaja i Tačija može da dođe na njihovo mesto – smatra Šćekić, koji takođe opaža da se izbegava da se naglašva previše priča „o velikoj Albaniji“.

Čović kaže Srbija treba da nastavi jasno i argumentovano u daljem dijalogu, dok Šćekić smatra da je važno da Srbija takođe pojača insistiranje na svim tezama.

- Što je izveštaj povoljniji, to je naša pozcija u daljim pregovorima još bolja – smatra Čović.

#Kosovo

'