AKTUELNO

Prethodni režim je prisluškujući Aleksandra Vučića zloupotrebljavao službe bezbednosti za obračun sa političkim protivnicima, poručuju sagovornici Pinka i upozoravaju da N1 i Danas spinovanjem javnosti sada pokušavaju da speru krivicu sa bivše vasti.

Glavni i odgovorni urednik medijske mreže Antidot Marko Matić ukazuje da je cela priča pokrenuta prilogom na Televiziji N1, a Danas je to samo prepričao, što znači da postoji neka vrsta koordinacije između njih.

- Šta je ovde na delu? Oni su odjednom postali državotvorni mediji. Mediji koji se navodno brinu za interese naše službe bezbednosti, naše države, naše nacionalne interese, a do juče su tragovali sa njima i nipodaštavali ih. Govorili su svašta i o institucijama Republike Srbije, našoj politici… Sada su se odjednom setili da štite državu od predsednika. Zašto su to uradili? Uradili su to da bi napravili zamenu teza. Kada je Vučić obelodanio dokumentaciju i podatke o prisluškivanju koje je bilo nezakonito i trajalo je nezakonito dugo – naveo je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao, te mere su sprovođene ne nezakonite načine i perfidnim zaobilaženjem zakona, što je takođe vrsta zloupotrebe službe bezbednosti u cilju obračuna sa političkim protivnicima.

- To je bilo u vreme prethodnog režima i da se ne bi postavilo pitanje odgovornosti tadašnjih rukovodilaca službi bezbednosti i bivšeg predsednika lansirali su tezu da je predsednik Srbije prekršio državnu tajnu – istakao je Matić.

Prema njegovim rečima, suština je da su Aleksandru Vučiću prekršena osnovna ljudska i Ustavom garantovana prava.

- On je u dugom periodu prisluškivan, a bez pokretanja krivičnog postupka i podizanja optužnice ne možete biti duže od godinu dana – rekao je Matić i postavio pitanje da li je Vučić ikada obaveštan da je bio prisluškivan, a to je ustavna obaveza ukoliko se ispostavi da neko nije kriv.

Matić je istakao da je očigledno je da je ovde bila u pitanju zloupotreba bezbednosnih službi u svrhu prisluškivanja političkih protivnika i da je to poticalo iz vrha prethodne vlasti

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Saša Adamović kaže da je Vučić svojim istupanjem sa podacima o prisluškivanju štito i zakon i pravo.

- Štitio je pre svega pravo na bavljenje političkom delatnošću. Posle toliko vremena prisluškivanja njegovo bavljenje politikom nikada nije dovedeno u pitanje – istakao je Adamović, ocenivši da je nedopustivo prisluškivati targetirane ličnosti iz Vučićevog okruženja da bi se zapravo prisluškivao on.

- To je zloupotreba službi bezbednosti u političke stvrhe – podvukao je Adamović i ocenio da tako nešto nije dozvoljeno. Ukazao je na sličan slučaj iz SAD kada je prisluškivana kampanja Donalda Trampa.

- Nisu smeli da idu tako daleko da prisluškuju njega, već su birali ljude sa kojima je bio u kontaktu. Ovo što rade Danas i N1 je pokušaj spinovanja javnosti da se spere krivica ljudi iz bivše vlast koji su zloupotrebljavali službe bezbednosti u sopstvene stanačke svrhe – dodao je Adamović.

#Politika

'