AKTUELNO

U prljavoj predizbornoj kampanji koja poslednjih dana besni u Hrvatskoj, politički rivali ne biraju sredstva, pa tako u svoje obračune pokušavaju da uvuku i Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

U priču o 200 ličnih mejlova predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koje navodno poseduje njen bivši savetnik, i u kojima je navela da je Vučić od nje tražio drugačiji odnos prema srpskom narodu u Hrvatskoj i da "prestanu da govore o velikosrpskoj agresiji jer to nema smisla", u sredu se uključio i novi šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

On je ponovio otrcanu mantru koja je u više navrata na račun Srbije stizala iz Zagreba:

- Svaki Hrvat zna da je to bila velikosrpska agresija Miloševićevog režima. Mi smo vodili domovinski, odbrambeni rat - rekao je Radman, i dodao da je siguran da i "predsednica Grabar Kitarović tako govori".

Predsednik Vučić potvrdio je u sredu da je tačno da je uoči dolaska u Zagreb tražio od Kolinde Grabar Kitarović da ne koristi izraz "velikosrpska agresija", što je inače i sadržaj jednog mejla koji su, po izveštavanju hrvatskih medija, razmenili Kolinda i njen bivši savetnik Mato Radeljić.

- Nema tu bogzna kakve tajne, tražila je od mene da se pozabavim nestalim licima i očekujem prve rezultate po tom pitanju. Ja sam tražio više stvari, drugačiji odnos prema srpskom življu, da ljudi dobijaju struju, vodu... I da ne govore o velikosrpskoj agresiji, jer to nema smisla - rekao je Vučić, i ukazao da je reč o normalnom načinu komuniciranja "zato što želite, valjda, da imate mir i dobre odnose između Srbije i Hrvatske".

Hrvatski nedeljnik "Nacional" objavio je elektronsku i SMS poruku predsednice Grabar Kitarović s njenim bivšim savetnikom za unutrašnje poslove Radeljićem. Njega je Grabar Kitarović smenila sa funkcije savetnika, a u sredu je, inače, negirao da je bilo kome dao prepisku koju je imao s predsednicom, dok je radio na Pantovčaku. On je izjavio da je uveren da je ta prepiska potekla iz kabineta predsednice da bi se u javnosti, u izbornoj kampanji, prikazala kao žrtva.

SPONA SA DESNIČARIMA

Radeljić se dovodi u vezu i sa Kolindinim protivkandidatom, pevačem Miroslavom Škorom, u čijoj kampanji, navodno, učestvuje. Inače, Radeljić je bio u Kolindinom kabinetu od kada je stupila na dužnost, a otišao je pod, kako su pisali mediji, "misterioznim okolnostima i uz pretnje tajne službe da ćuti". Sa nekadašnjom šeficom se rastao u neprijateljskim okolnostima, a po mnogima, Radeljić je bio njena spona sa "desnim" biračima.

#Kolinda Grabar Kitarović

'