AKTUELNO

Priština pokušava na sve načine da lažira rezultate izbora na Kosovu i Metohiji, žele da ubace svog poslanika u formiranje vlade, kako bi mogli da sprovode još tvrđu politiku prema Srbima na KiM, rekao je za Novo jutro televizije Pink, Petar Petković, zamenik direktora kancelarije za KiM.

Komentarišući to što je juče u Centru za brojanje glasova CIK u Prištini prekinut proces verifikacije glasova koji su stigli iz centralne Srbije, zbog, navodno sumnjivog mirisa koverti, Petković je istakao da je reč o paklenom planu Prištine koji, kako kaže, ima za cilj pokušaj krađe srpskih glasova.

- Podsetiću vas da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić od samog početka govorio i na šta je ukazivao, a to je da će biti pokušaja krađe izbora, ili kroz koverte koje dolaze putem pošte, ili tako što će se ne nevažeći listići pretvarati u glasove Albanaca za one Srbe koje je instalirala Priština. Srpska lista je osvaojila 98.7 odsto glasova srpskog naroda na KiM. Reč je o brilijantnoj i ubedljivoj pobedi i što jasno govori da nema legitimnog formiranja vlade u Prištini bez saglasnosti Srpske liste – rekao je Petković.

Kako kaže, bez Srpske liste nema formiranja buduće vlade.

Petković je rekao da je itekako jasno da je reč o planu Prištine da na bilo koji način proba da ubaci jednog poslanika i uđe u formiranje vlade koja bi ušla u još veću i tvrđu politiku prema Srbima na Kosovu.

Petković je istakao da neće dozvoliti na bilo ko prekraja izbornu volju srpskog naroda.

- Srpska lista se borila na izborima koji su bili veoma teški. Na delu je čist pokušaj krađe glasova  - rekao je Petković.

Foto: TvPink Printscreen

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, rekao je da su juče u Prištini imali prilike da vide šoviniskičku farsu, koja je, kako kaže, već viđena osamdesetih i devedesetih godina na prostoru Kosova i Metohije. Takođe, podsetio je da su tada, Srpska i Albanska deca pila vodu sa iste česme, ali su se, dodaje, navodno trovala samo Albanska.

- Od samog početka ovog procesa zabeleženo je više različitih aktivnosti sa ciljem umanjena broja glasova koje osvaja Srpska lista, i samim tim umanjenja snage koju srpski narod ima, kao i rezultata koji su zasnovani na redovnim glasovima. Kada je postalo jasno da Srpska lista odnosi ubedljivu pobedu, i da ne mogu tako lako da nas uruše i dele, tada su se dosetili da na ovaj način, sa lažnim pričama, sa farsama, onemoguće da osvojimo svih deset mandata – rekao je Simić.

Kako kaže, u pitanju je više od 3.700 glasova koje su uputili raseljeni Srbi iz centralne Srbije putem pošte.

- Juče oko jedanaest sati primio sam obaveštenje da se naprasno albanski posmatrači, kao i oni koji broje glasove, povlače iz prostorija za brojanje glasova. I to se sve dešava tek kada su prebrojali oko 900 koverti sa glasovima iz Srbije. Nakon otvaranja tih koverti naredili su da se isprazni čitava zgrada – rekao je Simić.

Foto: TvPink Printscreen

On je istakao da je namera očigledna, a to je da se, kako kaže, uguši izborna volja srpskog naroda, kao i da se uguraju „poželjni“ Srbi, oni koji će ćutati i klimati glavom na sve što bi Albanci od njih zahtevali.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u listu Politika, rekao je da je ovo pokušaj da se eliminiše volja srpskog naroda na KiM.

- Sada nam postaje delimično jasno zašto OEBS nije uzeo učešće u posmatranju ovih izbora. Sveli su se samo na savetodavnu ulogu. Ispostavilo se da sada peru ruke od svega što se dešava na Kosovu, uopšte ne žele da se bave ovom situacijom. Očigledno je, meni se čini da iza svega toga stoji i to što Priština želi da nađe dodatne razloge da optuže Beograd da želi da sputa dalje pregovore – rekao je Bilbija.

#Igor Simić

#Petar Petković

'