AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da bi ovim povodom trebalo odlučno da reaguju UN i EU.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da bi vojska Kosova svakako bila faktor ugrožavanja bezbednosti Srba, te tvrdi da se to može odraziti krajnje negativno na nastavak procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Drecun smatra da kosovski predsednik Hašim Tači, time što je predao nacrt zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, pokušava da zaobiđe čak i kosovski ustav i izbegne saglasnost srpskog naroda, budući da predstavnici Srba nisu u parlamentu.

- Nemam dilemu da je Tači sa svojom ekipom napravio plan da zaobiđe saglasnost Srba, imajući u vidu da srpski predstavnici ne učestvuju u radu parlamenta i da želi da stvori po svaku cenu kakav -takav zakonski okvir da bi mogao da transformiše takozvane kosovske beznednosne snage u nekakvu vojsku Kosova - rekao je Drecun.

Dodaje da bi u tom slučaju formacija tig snaga ostala formalno ista, ali da bi suštinski bila potpuno promenjena, jer bi imala drugačiju organizaciju, jedinicu koja bi trebalo da ide u misije u inostranstvo, bogatiji arsenal.

"Tači nije krenuo grlom u jagode, verovatno su napravili neki plan da naprave bar privid nekog legitimiteta i verovatno će uspeti da izdejstvuje to u parlamentu jer će imati podršku i nekih, ako ne i svih, opozicionih albanskih stranaka", rekao je Drecun. Takva formacija Srbima ne bi mogla da garantuje bezbednost, već bi bila faktor ugrožavanja njihove bezbednosti, uveren je Drecun, koji kaže da se tome posebno opiru Srbi na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, stvaranje nekakve jednonacionalne formacije koja bi se nazivala vojskom svakako da ne može da bude doprinos stabilnosti i bezednosti svih koji žive na Kosmetu, nego bi ugrožavalo bezbednost i zato Srbi to ne prihvataju.

Formiranje vojske Kosova se, ističe, može odraziti krajnje negativno na natavak procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, budući da je Beograd čvrsto insistirao na poštovanju rezolucije 1244, koja ne predviđa vojnu formaciju na Kosmetu, sem Kfora koji je prisitan po mandatu UN.

- To je jedan destabilizirajući potez Hašima Tačija koji, pored unutrašnjih potreba, pokazuje i konstantu u pokušajima da dokažu kako zaokružuju samoproglašenu državnost. To je i poruka Srbima da i bez njihove volje i saglasnosti mogu nametnuti rešenja koja im odgovaraju, te da Srbi nisu dobrodošli u institucijama ni na KiM - naveo je Drecun.

On dodaje i da bi najpre trebalo da reaguju Ujedinjene nacije, jer je rezolucija 1244 još na snazi, a zatim i Kfor koji je na KiM po mandatu rezolucije.

Navodi i da se kosovske bezbednosne snage nikako ne mogu tretirati kao unutrašnje pitanje Kosova, jer Kosovo nije država.

-I EU treba odlučno da reaguje jer ovo jeste opasna situacija u koju nas Tači uvodi - ocenio je Drecun i dodao da sve deluje kao sastavni deo šireg plana iza kojeg stoji Albanija, a kojim bi trebalo da se destabilizuje situacija i ojača velikoalbanski projekat, a u okviru kojeg je i mešanje Albanije u unutrašnje stvari Makedonije, te poseta albanskog predsednika Bujanovcu i Preševu.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Vojska

'