AKTUELNO

Miloš Jovanović predsednik DSS rekao je u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića kako je usvajanje izmena zakona kojima je izborni cenzus spušten sa pet na tri odsto dobra odluka jer to nije urađeno kako bi se opoziciji otežalo učestvovanje na izborima.

- Iz ove današnje perspektive, izborna atmosfera je veoma loša i to nije dobro. Kritika da se u izbornoj godini ne menjaju izborni zakoni je nepisano pravilo dobre demokratske prakse, ali ona važi samo kada određena vlast hoće da odmogne, odnosno da oteža uslove i stavi opoziciju u lošiji položaj - rekao je Jovanović i dodao kako to ovde nije slučaj.

Foto: TV Pink Printscreen

On je objasnio da usvajanje izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus spušten sa pet na tri odsto nisu sprovedene kako bi se opoziciji otežalo učestvovanje na izborima već upravo suprotno.

- Ovde to objektivno nije slučaj, tako da ta kritika, ovde ne stoji jer se izborni zakoni ne menjaju na gore, nego matematički na bolje - naveo je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on rekao usvojene izmene ova dva izborna olakšaće mnogim malim strankama da pređu izborni cenzus i postanu tako deo parmalenta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bojkot nije pametno rešenje iz više razloga. Prvo, mislim da ne može da uspe zato što socio-ekonomska situacija nije takva da tera ljude na ulicu. Mislim da je izlazak na izbore efikasnija stvar nego bojkot, a Demokratska stranka Srbije je bliža odluci da izađe na izbore - naveo je Jovanović.

#Emisija Pravac

#Miloš Jovanović

'