AKTUELNO

"Iz ugla odbrane, ovo bi mogao biti vid opstrukcije, kako u odnosu na zdravstveno stanje generala koje se komplikuje, tako i u odnosu na žalbeni postupak koji je u toku", navodi sin generala Ratka Mladića.

Lažna vest o smrti generala Ratka Mladića na kratko je juče potresla ceo region. Vest je najpre objavljena na Tviteru, na navodnom nalogu zamenice premijera BiH i ministarke spoljnih poslova ove zemlje, Bisere Turković, prilikom čega je navedeno da je ona ovu informaciju dobila od jednog visokog zvaničnika iz Ujedinjenih nacija, potom i od ambasadora BiH u Hagu. 

Ipak, ubrzo je utvrđeno da je profil s kog je plasirana ova vest lažan, a demanti su stigli i iz Haga, kao i od sina generala Mladića, Darka Mladića

- Sa ocem sam se čuo nekih pola sata pre prvih poziva novinara koji su zvali da provere ovu vest. Odmah sam pretpostavio da je u pitanju lažna vest, s obzirom na to da tamo ipak postoji neka procedura, a i nemoguće je da se za pola sata desi tako nešto, a da meni niko ne javi – kaže Mladić za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

Neposredno posle objavljivanja ove lažne vesti, kako kaže, jedan od advokata trebalo je da poseti generala.

- Pozvao sam advokata, rekao mu da proveri vest i zamolio ga da mi se otac javi što pre. Nekih pola sata posle, dok je advokat ušao, Ratko je prekinuo posetu kako bi nam se javio. Našalio se i rekao nam: „živ sam, majke mi“. Potom je nastavio da se šali i skoro svaki sledeći put kad smo se čuli – priča Darko Mladić. 

Dodaje da se njegov otac nije mnogo potresao zbog ove vesti. 

- Ja sam bio malo zabrinut, jer znam da se njegovo zdravstveno stanje poslednjih meseci ponovo komplikuje i bilo mi je lakše kad sam ga čuo – kaže Mladić.

Dodaje da se plaši da se od generala, njegove porodice, a možda i od suda kriju ključni nalazi i dokumeni vezani za rađene preglede.

Foto: Twitter.com/Bisera Turković

- Ne znamo šta se dešava, ali dokumentaciju ne dobijamo na vreme. Nadam se da ćemo u najkraćem roku dobiti sve analize koje su rađene kako bismo znali šta se dešava – kaže Darko Mladić. 

Dodaje i da nijednu vest u vezi sa generalom ne može tretirati kao slučajnu. 

Iz ugla odbrane, ovo bi mogao biti vid opstrukcije, kako u odnosu na zdravstveno stanje generala koje se komplikuje, tako i u odnosu na žalbeni postupak koji je u toku. Moguće je i da ovo uopšte nema veze sa Ratkom Mladićem i njegovom odbranom, već je dimna zavesa za nešto drugo što se dešava u regionu. U dublju analizu ne možemo da ulazimo, ali mi iz odbrane ovu vest doživljavamo kao vrstu provokacije i odvlačenja pažnje vezano za pogoršanje generalovog zdravstvenog stanja i nedobijanje dokumenata u vezi sa istim – kaže Mladić.

Koliko je opasan fenomen lažnih vesti?

Fenomen lažnih vesti obeležio je prethodnih nekoliko godina, ocenjuje istoričar Nemanja Starović. Motivi mogu biti s jedne strane prozaični (npr. želja za slavom), s druge strane politički. Sa plasiranjem lažnih vesti i težnjom da se one prikažu kao autentične ide se dotle da se, recimo, prave kopije veb-stranica.

- Dolazimo u vreme kada nećemo moći da verujemo svojim očima i ušima, već ćemo morati da se oslonimo na svoj razum i kapacitete za kritičko analiziranje svake informacije koja dolazi do nas. Često preskačemo tu kritičku analizu, preskačemo sadržinu vesti, ko je njen izvor i da li je kredibilan – kaže Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Motivi za lažne vesti mnogu biti najrazličitiji, ali najčešća su dva: novac i politički uticaj, kaže Marko Matić novinar medijske mreže „Antidot“.

- Jedan motiv je da se kroz klikove lako i brzo zgrne novac, a drugi je ostvarivanje političkog uticaja – kaže Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Lažna vest poput vesti o smrti Ratka Mladića, kako dodaje, traje vrlo kratko, jer je lako proverljiva. Ovakva vest stoga nije ostavila traga, a opasnijim smatra one vesti koje su naizgled činjenično utemeljene i u sebi sadrže tzv. okvir za interpretaciju (manipulativne obrasce).

- Tako je N1 juče najavila emitovanje dokumentarnog filma „Vladalac“, po knjizi Nikola Makijavelija, koji se bavi likom i delom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ne može se govoriti o primesama profesionalnog rada u tom dokumentarnom filmu, jer 10 sagovornika proizvoljno prikazuje predsednika Srbije kao psihopatu, čoveka koji je patološki lažov i sve bez dokaza i činjeničnog utemeljenja. Svako ko je iole upoznat sa novinarskom profesijom videće šta su mane i odsustvo standarda u filmu, međutim, gledaoci su toliko pripremljeni na ovakvu vrstu informacija, da neće primetiti ništa neobično. Upravo to je okvir za interpretaciju: pripreme, koje traju godinama, da se određeni događaji tumače na određeni način, prema određenom ključu i vrednosno su usmereni – objašnjava Matić.  

#Darko Mladić

#Marko Matić

#Nemanja Starović

#Novo jutro

'