AKTUELNO

Predstavnici liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" zatražili su na konsultacijama mandat za sastav nove vlade, a tokom sastanka, kako kaže potpredsednik SNS, nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da su predstavnici liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", zatražili mandat za sastav nove vlade.

On je istakao da nije bilo reči o personalnim rešenjima, ali je istakao da će to biti vlada kontinuiteta pre svega u ostvarivanju plana "Srbija 2025", politike regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju sa Rusijom i Kinom.

Takođe je rekao da su unutar SNS podeljeni po pitanju potrebe za koalicionim partnerom.

Kako je rekao, očekuje da skupština bude konstituisana do 3. avgusta, a vlada zatim u zakonskom roku, do 3. novembra.

- Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme - rekao je Vučević.

- Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana vlada, koja će biti vlada kontinuiteta - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Dodao je da je razgovor sa predsednikom bio veoma sadržajan, ne samo oko pitanja skupštinske većine, vlade, već i o drugim temama, kovidu, ekonomskim izazovima.

Istakao je da će vlada biti vlada kontinuiteta, pre svega vezano za plan "Srbija 2025", a što se tiče infrastrukturnih projekata Moravski koridor, autoput od Ccacka do Požege, od Ivanjice do Duge poljane, brza saobraćajnica Loznica-Ssabac, Fruškogorski koridor, a prioritet je ekonomski cilj da prosečna plata u Srbiji 2025.bude 900 evra, i penzija 440 evra.

Podvukao je da, kada govori o vladi kontinutiteta, misli na kontinuitet pre svega u ostvarivanju plana "Srbija 2025", politike regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju sa Rusijom i Kinom.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Verujem da možemo da to uradimo i pored krize koja je izazvana kovid-om. Svesnismo da pred nama nije lak politički i ekonomski period,ali verujemo da Srbija može bolje da prođe krizu, jer imam bolje ekonomske predispozicije - objasnio je Vučević.

Naglasio je da je lista "Aleksandar Vučić - za našu decu" svesna svoje odgovornosti i da se tako i vlada.

Rekao je da, što se tiče koalicionih partnera, izuzimajući one koji su na zajedničkoj listi, postoji neslaganje o potrebi ulaska u koalicionu vladu.

- Nemamo jedinstven stav da li je potrebna koalicija i da li ćemo je praviti. U stranci su neki za to da nema potrebe za koalicionim partnerima, a neko da napravimo koalicionu vladu - preneo je Vučević.

Kazao je da je to nešto o čemu će se tek razgovarati i rekao da očekuje za mesec, mesec i po personalno rešenje kome će biti dat mandat za formiranje vlade.

Ukazao je da će se svakako videti "osveženje", to jest personalne promene u vladi i skupštini.

Vučević je preneo da je predsednik Srbije dana samo saslušao stavove i da se nije izjašnjavao, kao i da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

- Kada budemo imali personalna rešenja iznećemo ih u javnost, a imaćemo nekoliko personalnih rešenja i to ne samo za premijera, već i ministre - rekao je on.

Upitan što danas na konsultacije nije došao nosilac liste Branislav Nedimović, Vučević je objasnio da je na sastanku bilo rukovodstvo SNS - četiri potpredsednika i predsednik Izvršnog odbora.

#Aleksandar Vučić

#Miloš Vučevič