AKTUELNO

Uvek kada smo blizu nekih bitnih razgovora oko Kosova i Metohije, neko pokušava da uruši poziciju Srbije, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink direktor Centra za društvenu stabilnost i politički analitičar, Ognjen Karanović.

Komentarišući izvođenje radova u oblasti manastira Visoki Dečani, Karanović kaže, da je ovo već viđeni scenario, u cilju urušavanja pozicije predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred pregovore.

Kako kaže, Visoki Dečani su meta albanskih separatista oduvek.

„Paradoksalno je to što je tzv. Kosovo donelo izvesne propise, a na osnovu međunarodnih, o zaštiti kulturnih dobara i nasleđa, a sada i njih ruše. Dečani su pod zaštitom UNESKA od 2004. godine. Manastir, kao i kompletan kompleks su pod zaštitom kao deo ukupnog ljudskog nasleđa. Albanski separatisti kažu da je to deo duhovnog nasleđa Kosova. Zašto je potrebno onda da neko štiti nasleđe od njih samih“, rekao je Karanović.

Kako kaže, albanski separatisti žele da izbrišu srpsko duhovno i istorijsko nasleđe i srpski nacionalni identitet, upravo udarom na srpsku pravoslavnu crkvu.

„Njima je meta Sv. Stefan Dečanski. To je njima meta“, rekao je Karanović.

Izvršni direktor Centa za međunarodnu i javnu politiku, Mišel Zubenica, rekao je da su Abalnci upravo na tom području gde se nalaze Visoki Dečani najekstremniji.

„Ovo je sveopšti napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, a sve je počelo u Crnoj Gori. SPC je institucija koja se najviše zalaže i prepoznata je kao institucija koja čuva interese srpskog naroda na KiM. SPC je jedan od stubova naše državnosti i nacionalnih interesa, pa ne čudi što žele da pokušaju da je oslabe“, rekao je Zubenica.

Foto: TV Pink Printscreen

Karanović je, komentarišući to što neki međunarodni faktori na zapadu žele da sprovedu sankcije Srbiji, zbog odbijanja nezavisnosti Kosova, rekao da do toga nema šanse da dođe. 

„Kako bi oni mogli da ubede pojedine članice EU na taj korak. Srbija je danas stabilna država sa jakim pozicijama. Tu nema nikakve dileme. Ovo što vidimo na KiM, pa i nasrtaje na Visoke Dečane, posledica su političke krize u samoj Prištini. Njihova vlada je nestabilna“, rekao je Karanović.

Ističe da ništa nije slučajno, kao i da je direkta posledica njihove krize, dobra pozicija Srbije.

Zubenica dodaje da je teško da se prema bilo kojoj državi u 2020. godini uvedu sankcije.

„U ovom trenutku imamo sukob između Berlina i Vašingtona ko će biti taj koji će rešiti ovaj problem. Evidentan je sukob te dve administracije“, rekao je Zubenica i dodao da mi možemo biti samo kolateralna šteta.

Ističe da mi moramo da gradimo dobre odnose i sa jednim i sa drugima.

#Ognjen Karanović

#Visoki Dečani