AKTUELNO

Vojska Srbije čuvaće i štititi vojnu neutralnost Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu vojnu neutralnost, poručio je danas predsednik Republike Aleksndar Vučić na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija mora da ima jaku vojsku u svetu nesigurnosti, izazova, nepredivdivosti.

- Nije posao vaš i naš da radimo za bilo koga drugog, osim za svoju zemlju", istakao je predsednik i ukazao da će biti mnogo poziva, "sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih - koji će hteti da nas svrstaju na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

- Za nas postoji samo jedna jedina strana, otadžbina Srbija - poručio je Vučić.

- Vi ste ovde da u miru čuvate interese našse zemlje. Ako neko pokuša na bilo koji načim agresiju na našu zemlju, to nikada neće biti uspešno, jer mi imamo vas - poručio je Vučić pripadnicima Vojske Srbije.

Takođe, naglašava da ćemo čuvati naša prijateljstva i gledati da se izborimo sa svim pritiscima sa kojima jedna relativno mala zemlja mora da se izbori. - Ali, vas molim da nikada ne pokleknete i da svojom snagom i odlučnošću, znanjem i verom u svoju odtadžbinu odvratite svakog agresora na našu teritoriju - naglasio je Vučić i poručio da ćemo odvratiti svakog ko se drzne da to uradi Srbiji.

Dodaje da Srbija nikog neće da ugrožava i da će sarađivati sa svima, koliko je to danas moguće, pošto ponovo u svetu vlada doktrina - ako niste sa nama onda ste protiv nas.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Predsednik Srbije ističe da ćemo ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost.

Dići ćemo plate i standard pripadnika Vojske Srbije

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle promocije najmlađih oficira VS, da će država podići plate i standard pripadnika vojske, kao i da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korona virusa smanjuju primanja i gde je velika nezaposlenost.

- Želimo da osiguramo vašu budućnost. Srbija mora da brine o sebi, jer ne možemo da očekujemo da će neko umesto nas da se bori ako budemo napadnuti. Zato moramo da ojačavamo vojsku najsavremenijim sredstvima i obučavamo na najmoderniji način - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

Zahvalio je mladim oficirima, ali i njihovim roditeljima što su odgajili takve junake.

Čestitam vam veliki uspeh i ulazak u naše jedinice i želim da vas dodatno obavežem na težak posao u budućnosti - živela Srbije, poručio je predsednik Vučić.

Vučić je na svečanosti promocije u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici rekao da nas je Univerzitet odbrane obradovao odličnim klasama u novim potporučnicima koji će otići u jedinice Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

Dodaje da već 170 godina to čini Vojna akademija i čestitao VA na tom velikom i važnom jubileju.

Kaže da je to svrstava među institucije koje s ponosom nazivamo nacionalnim.

Vučić je naglasio da je cela država ponosna na svoju vojsku koja je jedna od najzvažanijih institucija države u koju građani imaju ogromno poverenje.

Vojno školstvo ostvaruje izuzetne rezultate, dodao je Vučić i istakao da su naši oficiri pokazali izuzetno obrazovanje.

Foto: Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

Kaže da su odnedavno prepoznati kao posebna naučna disciplina i da je to rezultat zalaganja univerziteta odbrane.

- Pokušali smo u prethodnim godinama da podignemo ugled vojske, al vi ste za to najzaslužniji - naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je dodao da su vraćene srednje vojne stručne škole koje su bile ukinute 2005. godine, kao i da su vraćeni neki predmeti - borenje, logorovanje u pokretu...

Foto: Tanjug/Instagram.com/buducnostsrbijeav

- Moramo da imamo ozbiljnu vojsku a ne ljude koji treba samo da dobiju diplomu i da se ne bave vojskom - rekao je Vučić i dodao da je urađen nova zgrada i obnovljena stara, kao i da će još neki objekti biti obnovljeni.

Ističe da je pnosan što je ove godine bilo za 30 odsto više upisnika nego u proseku za prethodne tri godine, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća kod Srba i drugih građana naše zemlje.

Vučić najboljim mladim oficirima uručio pištolje sa posvetom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas priznanja najboljima među najmlađim oficirima Vojske Srbije, koji danas dobijaju svoje prve činove. Pištolje sa posvetom, predsednik je uručio najboljima u rangu, potporučnicima Ognjenu Zlatiću, Anđeli Bigojević i Mladenu Živkoviću sa Vojne akademije i Haži Miodragu Mladenoviću sa VMA. Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić rekao da su srećni što su imali priliku i privilegiju da stiču obrazovanje na Vojnoj akademiji, ali i da završetak školovanja za njih predstavlja novi početak. "Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede, kao ponosni oficiri Vojske Srbije", rekao je Zlatić. Potpukovnik Srđan Duman pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

View this post on Instagram

"Republika Srbija i svi njeni građani ponosni su na svoju vojsku. Vojska Srbije jedna je od najvažnijih institucija naše države u koju građani imaju ogromno poverenje. Srbija je ponosna na sistem vojnog školstva. Dragi kadeti, u današnjem svetu nesigurnosti, izazova, Srbija mora da ima jaku vojsku, koja će sa ponosom, odvažnošću i smelošću da štiti Republiku Srbiju. Vojska Srbije čuvaće i štitiće vojnu neutralnost Srbije. Morate da znate da za sve nas i za sve vas postoji samo jedna i jedina otadžbina Srbija. Vas molim da nikada ne pokleknete, da svojom snagom i odlučnošću, znanjem i verom u svoju otadžbinu, odvratite svakog potencijalnog agresora i čuvate mir. Beskrajno sam zahvalan i vašim roditeljima što su odgajili takve junake i junakinje!" - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, dodelio je najuspešnijima pištolj sa posvetom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- U današnjem svetu nesigurnosti i izazova i nepredvidnosti, Srbja mora da ima jaku vojsku i koja će sa ponosom i odvažnoću i smelošću da šitti Srbiju i čuva vojnu neutralnost Srbije - naglasio je Vučić.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

U prve oficirske činove danas je promovisano 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanoj promociji najmlađih oficira srpske armije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksadnar Vulin. Ove godine, promocija novih potporučnika Vojske Srbije, zbog situacije sa koronavirusom održana je, umesto ispred Skupštine Srbije, u krugu Vojne akademije, u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici. Svečanost je počela uz zvuke fanfara, nakon čega je načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić predao raport Predsednniku Republike. Operski pevač Oliver Njego otpevao je himnu "Bože pravde". Na ovakvoj svečanosti novi oficiri proslavili su dobijanje prvih oficirskih zvezdica 2006. godine ispred zgrade parlamenta, a ove godine šapke će poleteti u nebo u nešto drugačijem ambijentu. Ono od čega se ove godine nije odustalo je nalet vazduhoplova, koji neće izostai, a na svečanosti će prvi put učestvovati Konjička četa Garde Vojske Srbije, što je prvi put da učestvuje van ergele "Karađorđevo". Učestovaće i članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binicki", dramski i muzički umetnici.

#Aleksandar Vučić

#Promocija oficira

#kasarna General Jovan Mišković