AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik "Pečata" Milorad Vučelić govorio je gostujući na TV Pink o situaciji na Balkanu.

Vučelić napominje da se Hrvati u većinskom delu i u delu vlasti koja ih vodi oslanjaju na nezavisnu državu Hravtsku, a kada su žrtve u pitanju na stradanje nezavisne hrvatske države i to je taj mit koji se stvara o Blajburgu.

- Ne treba to da nas iznenađuje. Povampiranje ustašluka je dominantna politička i javna činjenica. Hrvati i hrvatska vlast imaju problem sa tim. Hrvatska vlast ima volju da prisustvuje ustaškim skupovima, ne mogu da skinu čuvenu poloču koja se nalazi ispred Jasenovca... Moramo znati sa kime imamo posla - naveo je Vučelić.

Kako je dodao, svet prepoznaje opasnosti od tobožnjeg fašizma u Holandijiji i Austriji, ali ne prepoznaju u sred Evropske unije otvoreno oživaljavanje nezavisne države Hrvatske, pa pitanje velike Albanija.

- Međunardona zajednica to ne vidi jer ima izvestan interes. Kada imate narode koji se ničega ne stide, a imaju zajednički interes, onda su te veze veoma čvrste. Priča o prekomponovanju Balkana je veoma opasna i kada bi zapad mogao da lokalizuje balkanski sukob, on bi ga još brže podstakao - smatra Vučelić.

On je podsetio da su iz balkanskih sukoba nastale Turska, Austrougarska, Nemačka i Treći Rajh, te da zapad ima u vidu da sukob mogao da se prelije, ali da u mogućem sukobu većih razmera znaju da snisu jači, zbog promena na geopolotičkom planu.

#Hrvatska

#Zapadni Balkan

'