AKTUELNO

Optužnicu u Hagu je najbolje fokusirati na čvrste slučajeve kako bi oni mogli biti dokazani, rekao je za Pink predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Prema nezvaničnim podacima, na Kosovu i Metohiji je tokom devedesetih i dvehiljaditih ubijeno gotovo 3.000 Srba i nealbanaca, a mnogo više je prošlo kroz maltretiranje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

Brojke komisije za nestala lica pokazuju da se i dalje traga za 540 osoba, dok optužnica u Hagu, za sada, broji samo 90 ubistava.

Naime, optužnice protiv bivših pripadnika terorističke OVK podignute pred Specijalizivanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hagu, zasad obuhvataju zlodela nad najmanje 413 ljudi, od čega je najmanje njih 99 ubijeno. U pitanju je samo period od januara 1998. godine do kraja 2000, kojim se i bavi ova pravosudna institucija.

Tokom prijavljivanja žrtava, u procesu protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, optuženih za ratne zločine nad najmanje 407 ljudi, od čega je najmanje 98 ubijeno, i Saljiha Mustafe (tereti se za maltretiranje šestoro ljudi, od kojih je jedan likvidiran), petoro nije uspelo da dobije ovaj status.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun je rekao da su od početka u kontaktima sa ljudima iz specijalizovanog tužilaštva, kao i da imaju njihov stav da oni ne mogu da procesuiraju sva ubistva.

„To ne mogu sada da urade, ali će neka ubistva procesuirati. Imamo sada ovu četvorku koja se nalazi na optužnici u smislu komandne odgovornosti, kao i zločine u kojima su direktno učestvovali i bili saučesnici“, rekao je Drecun.

On kaže da je optužnica još uvek sakrivena od javnosti.

„Bitno je da oni budu osuđeni, da li će za sva nedela odgovarati ili ne, ostaje da se vidi. Od početka mi je bio jasan stav tužilaštva da oni tretiraju samo ubijanje civila“, rekao je Drecun.

Kako kaže, ako je u pitanju sabotiranje, to uvek rade oni koji su optuženi.

„Činjenica je da je oko 1000 Albanaca ubijeno od terorističke OVK“, rekao je Drecun i rekao da je najbolje optužnicu fokusirati na čvrste slučajeve kako bi oni mogli biti dokazani.

Predstavnik matice albanaca Srbije Demo Beriša je rekao da su ove optužnice, samo početak tog sudskog procesa.

Foto: TV Pink Printscreen

„U sudskom postupku se pojavljuje 19 oštećenih lica koje traže svoje pravo pred tim Sudom. Iako mi u ovom trenutku govorimo o 99 žrtava, opšte je poznato da će u optužnici biti obuhvaćeno 156 za koje se za sada zna. Ona će sigurno biti proširena u mnogo većem delu kada se bude ušlo u sudski postupak i raščlanjivanje mesta i uloge svakog pojedinca u delima koje su izvršena ’99 ali i u ranijem periodu“, rekao je Beriša.

Kako kaže, optužnica je u završnoj fazi i dodaje da imaju veliki pritisak od strane branioca prve četvorke optuženih.

„Najveća je opasnost za svedoke i porodice žrtava“, rekao je Beriša.

#Demo Beriša

#Milovan Drecun