AKTUELNO

Slovenija, koja od 1. jula preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje Savetom EU, planira da do kraja godine organizuje Međuvladinu konfrenciju sa Srbijom, ali i da načini napredak kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i nastavi pristupnje Crne Gore.

Predstavljajući prioritete budućeg slovenačkog predsedavanja Savetom EU, ambasador Sloveinije pri EU, Iztok Jarc, kaže da ce među njima naći i proširenje na Zapadni Balkan.

- Želeli bismo da se EU još više angažuje i posveti političkoj agendi prema zemljama Zapadnog Balkna. Partneri sa Zapadnog Balkana biće pozvani na mnoge EU sastranke koje će organizvati slovenačko predsedavanje, uključujući i Konfrenciju o budućosti Evrope. Fokus ćemo staviti i na ekonomski oporavak, ali i otpornost regiona kada je reč o sajber bezbednosti, povezivannju, zelenoj agendi - poručio je Jarc.

Jarc je u obraćanju medijima u Briselu ponovio da će Slovenija, tokom svog predsedvanja Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, organizovati i samit Zapadnog Balkna i EU koji je planiran za 6. oktobar.

#EU

#Slovenija

#Srbija

#napredak