AKTUELNO

Nema legalizacije droge u Srbiji, niti će je biti, rekao je za Pink ministar zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovorio je danas na napade pojedinih medija u vezi sa navodnom namerom da Srbija legalizuje marihuanu. Kako kaže, prvi napadi su bili bazirani na odluci Ujedinjenih nacija koju su ti mediji protumačili kao odluku da se marihuana „skine“ sa liste narkotika.

- Dragi građani, molim vas, ne primajte informacije bez prethodne provere. UN nikada nisu donele ovakvu odluku, već je marihuana sklonjena sa liste najopasnijih narkotika, na listu manje opasnih, ali podjednako zabranjenih i kažnjivih – rekao je Lončar i dodao:

Nijedna organizacija nije legalizovala marihuanu, ona je i dalje zabranjena. To je jedina istina!

Kada se to desilo, kaže, Ministarstvo zdravlja oformilo je stručnu komisiju koja je trebalo da donese odluku o tome kako će se u Srbiji po ovom pitanju postupati. Tada je, kaže Lončar, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, krajem aprila izjavio da bi legalizacija značila izbegavanje navodne odgovornosti vlasti za slučaj Jovanjica.

Na navode advokata Borivoja Borovića o tome da građani Srbije sumnjaju u to što se baš sada navodno povela ideja legalizacije marihuane, kao i da je sve to navodno odavno isplanirano, Lončar kaže da su napadi konstantni, svakodnevni, ali da je činjenica i istina jedna – u Srbiji se neće legalizovati nikakva droga!

Foto: TV Pink Printscreen

- Stalo nam je do zdrave dece Srbije! Sada napadaju i zato što marihuana nije legalizovana. Rekli su „najavili su legalizaciju marihuane, zašto je sada nisu legalizovali?“. Nema legalizacije droge, niti će je biti! Droga ne leči ni od čega i to nije dokazano – kaže ministar zdravlja za "Nacionalni dnevnik".

Ne treba nam Krizni štab da znamo da treba da poštujemo mere

Na pitanje o novim podacima o epidemiji koronavirusa, ministar zdravlja kaže da će u narednih nekoliko dana biti sazvana sednica Kriznog štaba, a da je trenutno najvažnije to da zdravstveni sistem funkciniše. Proširuju se, kaže, kapaciteti, bolnice se spremaju za nove pacijente i za to nije potreban nalog od Kriznog štaba.

- Reagujemo odmah i u odnosu na brojke. Opet apelujem na građane da se vakcinišu, a sada smo omogućili i treću dozu. Važno je i da poštujemo mere i nama ne treba Krizni štab da nam kaže da moramo da vodimo računa i da izbegavamo gužve – rekao je Lončar.

Zamolio je da svako uradi onoliko koliko je do njega, da se maske nose i da ne čekamo da nam drugi rešavaju probleme.

#Zlatibor Lončar