AKTUELNO

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon što je danas u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu, koji inače tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije kao i predstavnike evropskih institucija, rekao da za njega politika nije podilaženje ljudima već donošenje hrabrih odluka.

- Ne možemo biti deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom. To je jasno svako, pa ne treba da lažemo i da obmanjujemo bilo koga u Srbiji - rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pred domaćim novinarima posle završetka prvog panela na Bledskom strateškom forumu.

Vučić je dodao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na nivou tehničkog dijaloga. Kazao je i da će Miroslav Lajčak uskoro posetiti Srbiju, ali da će doći i u Prištinu.

Mene brine činjenica, a mi smo dobili i informaciju, ne od gospodina Lajčaka, već od naših obaveštajnih izvora da Priština do 4. septembra kreće sa novim akcijama priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije ističe da se nada da će ove godine zapadni Balkan biti više na agendi, nego prošle godine.

Važno je kako ćemo strateški da se postavimo, a ne samo da pratimo i rešavamo trenutne krize. Svi su razumeli da moramo da budemo ujedinjeni. Za nas je važno da budemo deo Evrope, suviše smo mali da bi mogli samostalno da štitimo naše interese - dodaje Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, u Hrvatskoj uvek postoji prostor za negativne izjave u Srbiji, što se nekada desi i u Srbiji. 

Ni na jednu stvar ne gledamo istim očima, ali je naša budućnost u saradnji. To je strateški, da ne kažem vizionarski, ali moramo da budemo zajedno ako hoćemo da postojimo. Zalagaću se za poverenje Srbije i Hrvatske - navodi Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić kaže i da će se Srbija na poziv Brisela uvek odazvati i biti spremna za razgovore.