AKTUELNO

Albanski političari na Kosovu i Metohiji spremni su da izazovu krizu, čak i veću eskalaciju konflikta i to bez ikakvog razloga, rekao je za TV PINK narodni poslanik Vladimir Marinković.

Marinković je rekao da je sasvim jasno da njihov cilj nije dijalog ni kompromis, niti neko drugo dugoročno rešenje.

- Cilj im nije ni mir niti saradnja između dva naroda, već isključivo sever Kosova. Oni bi po svaku cenu da ga preuzmu i ovo nije prvi put da na ovakav jedan način pokušavaju da zaplaše ljude dole – rekao je Marinković.

Kako kaže, jako je bitno to što je predsednik Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku ambasadorima kvinte da Srbija ima svoje crvene linije, da neće odustati od svojih interesa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postavlja se apsolutno pitanje da li bilo kakav dijalog sa kosovskim albancima ima smisla - rekao je Marinković.

Dodaje da smo i ovog puta dobili izuzetno mlake reakcije međunarodne zajednice.

- Svi u Evropi ćute na ovo, ali siguran sam da Srbi na KiM treba da budu mirni, predsednik vuče mudre i strpljive poteze i verujem da će se i ova kriza prevazići – rekao je Marinković.

Analitičar Branko Radun rekao je da Albanci po ko zna koji put rade ovo što rade, i dodaje da oni privremeno ili trajnije pokušavaju da zaposednu pozicije na severu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uvek ide isti scenario, dolaze poruke da moraju obe strane da se urazume... Sve isti scenario kao u nekom lošem filmu. Igra je da Srbija treba da pravi ustupke kako bi se oni vratili na staro – rekao je Radun.

Kako kaže, ovo je igra gde se vidi da nije samo stvar Albanaca, Kurtija i neke njegove igre, već, dodaje, iza ovoga stoji i Kvinta i deluje koordinisano.

- Žele da nametnu priču Srbiji. Reakcija našeg predsednika je sasvim normalna – rekao je Radun.

Autor:

#Branko Radun

#Vladimir Marinković