AKTUELNO

Od danas, pa sve do 31. marta 2022. godine, Srbija će učestvovati na prestižnoj svetskog izložbi "Expo 2020 Dubai". Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić danas boravi u Dubaiju, gde je otvorio srpski paviljon u okviru prestižne i svetske izložbe.

- Kao rezultat napora, u brojnim izveštajima i analizama koje su sačinile relevantne institucije širom sveta, Srbija se ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijama i u pokretanju digitalnih rešenja i koncepata. Verujemo da su inovacije i kreativnost kroz saradnju među narodima jedini način da se prevaziđu sadašnji i budući izazovi sa kojima se svi suočavamo, poput ekološke i ekonomske krize, globalne pandemije, pa čak i političkih tenzija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otvarajući paviljon Srbije na svetskoj izložbi "Expo Dubai 2020" u Dubaiju, pred visokim zvaničnicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Vučić se, na početku govora, pozvao na "svog dalekovidog prijatelja Šeika Muhameda, koji je rekao: ''Moramo da obezbedimo uslove da nova generacija bude opremljena znanjem i naučnim obrazovanjem kako bi mogla da predstavlja našu komparativnu prednost u očima celog sveta. Naš jedini izbor je kvalitet."

Predsednik Srbije je rekao da je izuzetno ponosan što se arhitektonski mega-projekat ''Beograd na vodi'', koji je postao simbol našeg glavnog grada, realizuje u partnerstvu sa UAE.

Foto: TV Pink Printscreen

- Velika mi je čast što ovde predstavljamo Srbiju u prisustvu naših partnera i prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - rekao je Vučić i dodao da je ovo samo jedan od projekata u nizu koji su započeti. 

- Događaji poput ovog predstavljaju odličnu priliku za unapredenje ekonomske saradnje na globalnom i regionalnom nivou i, uz rizik da konstatujem očigledno, moram da primetim da ekonomsko blagostanje prethodi svakom razvoju. Vođena tom logikom i zahvaljujući sveobuhvatnim društveno-ekonomskim merama i strategijama, Srbija je postala najbrže rastuća privreda u regionu koju odlikuje ubrzan priliv stranih investicija i povećanje obima trgovinske razmene. Čak i u okruženju pogođenim kovidom 19, sačuvali smo ekonomsku stabilnost i nastavili strukturne reforme - kazao je Vučić i dodao da je Srbija 2020. imala jednu od najstabilnijih ekonomija u Evropi, da će privredni rast do kraja tekuće godine iznositi sedam odsto, dok će na osnovu procene MMF rast BDP biti šest odsto, kao i da je naša zemlja u 2020. uspela da privuče 62% od ukupnog obima stranih investicija u čitavom regionu.

- Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost-, je naš slogan koji jasno govori o planovima koje imamo na EXPO - istakao je Vučić i dodao da izuzetno povoljna poreska politika Srbiju svrstava na sam vrh poželjnih destinacija za ulaganj, pre svega u IT start-up segmentu.

Kako je dodao, Srbija želi da nastavi da napreduje, i veliki je značaj to što je danas ovde.

- Srbija želi da nastavi da napreduje u inovacijama i digitalnom napretku - objasnio je Vučić.

Srećni smo što ćemo preko virutuelne realnosti predstaviti sve što Srbija nudi. Nikola Tesla, Milutin Milanković, Lepenski vir... Naša želja je da stavimo Srbiju na mesto najmoćnijih zemalja - nabrajao je Vučić.

- Uspeli smo da se spojimo sa drugim nacijama, zahvaljujući ovim projektima. Srbija se predstavlja u najboljem svetlu. Mi ćemo predstaviti sve ono što Beograd nudi. Na našem štandu ovde, prikazaće se kako izgleda naša kultura i religija - rekao je predsednik.

Svečanosti je prisustvovala i ministarka Tatjana Matić, koja ga je u društvu predsednika Aleksandra Vučića i otvorila.

TATJANA MATIĆ

NOVA ŠANSA ZA RAZVOJ SRBIJE - Predstavljanjem na ovoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju koja je pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji. Postali smo zemlja sa najstabilnijom fiskalnom politikom u poslednjih nekoliko decenija, koja zahvaljujući viziji predsednika Republike i velikim snovima koji su postali stvarnost, donosi Srbiji nezapamćenu ekspanziju infrastrukturnih, tehnoloških projekata i investicija koje ne samo da menjaju imidž Srbije u svetu, nego menjaju svest naših građana o vrednostima i potencijalima svoje zemlje - izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai".

Profesor Vladimir Crnojević, direktor instituta "Biosens" iz Novog Sada, predstavio je robota koji uz pomoć senzora u zemlji, ali i satelita proverava stanje zemlje, tj. koliko u njoj ima vlage, minerala... 

Video: Privatna arhiva

Autor:

#Aleksandar Vučić

#Dubai

#expo 2020 dubai

#otvaranje