AKTUELNO

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da je prošlonedeljni dogovor između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, odlična poruka za ceo region.

- To pokazuje da je moguće da se za pregovaračkim stolom uz volju za dogovorom pronađe rešenje i krene napred čak i u teškim situacijima - poručila je Lajen.

Na kraju Samita EU Zapadni Balkan, predsednica EK je ukazala da se u završnoj Deklaraciji proširenje nalazi u prvom paragrafu i to vidi kao jasnu naznaku opredeljnosti EU.

- Evropska komisija će sa mnom na čelu raditi sve što može kako bi se napredovalo u proširenju i integraciji regiona u EU. Mi želimo Zapadni Balkan u EU i ne sme biti sumnje oko našeg cilja, a to je proširenje - poručila je Lajen.

Naglasila je da je Ekonomski i investicioni plan od 30 milijardi evra u srži EU angažmana sa regionom.

- Plan je ključan kako za razvoj tako i za dublju integraciju zajednickog regionalnog tržista što će biti od iste koristi za Zapadni Balkan kako i jedinstveno tržiste za EU - kaže Lajen.

Ona dodaje da razume frustracuju naroda na Zapadnom Balkanu zbog dužine proceša pridruživanja i poručuje da je jasno da su važne reforme preduzete u regionu.

- Ima očiglednog napretka i mnogo toga je promenjeno na bolje. Sada je važno ostati na kursu u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme”- kaže fon dar Lajen.

Predsednikca EK pozvala je EU da ispuni svoj deo obaveza kako bi došlo do napretka u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkna.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da svi komesari imaju njeno puno poverenje.

Ona je to rekla na konferenciji za štampu posle Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, odgovarajući na pitanje o stavu u vezi napada "Politika" na račun komesara za proširenje Olivera Varheja zbog navodnog protežiranja Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija je prešla dug put, ali ima još mnogo toga da uradi, posebno na vladavini prava. To sam rekla i prilikom moje posete Srbiji u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a to su i oni priznali - objasnila je ona.

Fon der Lajen je kazala da postoje direktori generalnih direktorata koji rade svoj posao revnoso decenijama, i koji redovno izveštavaju o napretku svake zemlje pojedinačno.

Autor: