AKTUELNO

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara razgovarali su o saradnji dve države, procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, prilikama u regionu i ostalim aktuelnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je sagovorniku na kontinuiranoj pomoći Japana Srbiji - posebno je došla do izražaja tokom elementranih nepogoda i migrantske krize. To je, kako je navela, primer koji ilustruje da Japan ulazi u red najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, posebno ako se uzme u obzir donatorska i razvojna pomoć.

'Leoni' otvara pogon u Nišu, Vučić dolazi na svečanost

Joksimović je informisala Takaharu o poslednjem istraživanju javnog mnenja u kome građani Srbije, Japan prepoznaju kao jednog od najvažnijih donatora i očekuju da će - pored velikih projekata koje je podržao, nastaviti kao i do sada vidljivo prisutvo u Srbiji, a kroz projekte korisne običnim građanima.

Japan, potvrdio je ambasador Takahara, podržava priustupanje Srbije Evropskoj uniji i reforme koje se sprovode.

Smatra da evropski standardi međunarodnim investitorima obezbeđuju sigurnost poslovanja, koja je važan uslov razvoja, i veruje je da je Srbija - po ukupnim potencijalima i resursima, najznačajnija država ovog dela Evrope.

Joksimović i Takahara ocenili su da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da postoji mogućnost za njihovo jačanje.

Posebno su naveli važne i velike infrastrukturne projekte finansirane iz sredstava japanske razvojne pomoći i budućeg projekta podrške obnovi malih i srednjih preduzeća - pre svega na lokalnom i regionalnom nivou, saopšteno je iz Vlade Srbije.

#Jadranka Joksimović

#Japan

#Srbija

'