AKTUELNO

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji značajan trenutak, ne samo zbog situacije sa gasom, već i zbog stanja na Balkanu.

Govori i kako to zaokružuje našu politiku koja traje od 2012. godine, a koju počinju da prihvataju čak i zemlje koje su nas, dodaje Jovanović, osporavale.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja mislim da je ovo značajan trenutak, ne samo zbog gasa, nego zbog cele situacije na Balkanu. Mislim da to zaokružuje našu politiku koja traje već nekih desetak godina i počinju da je prihvataju čak i one zemlje koje su nas osporavale - kaže Jovanović.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcija Sputnjika, rekla je kako nismo navikli da toliko budemo u medijima velikih zemalja, osim kada se ratovala na našim prostorima.

Foto: TV Pink Printscreen

Zaista, pošto ja pratim i medije iz Rusije, to je bilo na sva zvona. Neka najava od 15 minuta, pa intervjui, pa vidim juče neke delove koji nisu bili. Nismo mi navikli da budemo toliko u medijima velikih zemalja, nažalost, ostim kada se ratovalo - rekla je Milinčić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe kako Srbija nikada neće biti protiv Rusije, kao i da je delovanje protiv Moskve, zapravo delovanje protiv naše zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija po definiciji mora da bude bliska Rusiji, jer je ona ključan faktor. Mi imamo politiku da ne radimo protiv sebe, ne razaramo vojsku, jačamo Republiku Srpku, pokušavamo da uradimo šta možemo bez većih komplikacija. Mi nikada nećemo uraditi nešto što je protiv Moskve. Delovanje protiv Rusije je delovanje protiv Srbije - rekao je Anđelković.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević govori da su teme u Rusiji od životne važnosti, kao i da sve ono što se dešava u Moskvi nije samo od velike važnosti za Srbiju, već i za ceo region.

Foto: TV Pink Printscreen

Teme koje su na stolu su od životne važnosti. Bez hrane i energije se ne može. Evidentno je da su te teme važne nama, ali i Rusiji. Susret ima izuzetna značaj. Sve ono što Rusija kaže ima važnosti i za ceo region - rekao je Milivojević.