AKTUELNO

Dejan Miletić , predsednik Centra za proučavanje globalizacije, rekao je za Pink da svedočimo strahu i velikoj brizi u Evropi za to kako će se izboriti sa porastom cene energenta, pre svega gasa koja nastoji da ugrozi stabilo snabdevanje električnom energijom tokom ove zime.

- Vidimo zaoštravanje cene gasa na svim nivoima. To je jedan od instrumenata poritaka jedne i druge strane, tu se demosntrira moć ili nemoć. Sa jende strane SAD pokušava da homogenizuje Zapad protiv Rusije. Severni tok 2 nije pušten u rad, i Rusija to koristi da ukaže na sopstveni značaj. Ipak ceh gasne i energetske krize plaća Evropa -

Foto: TV Pink Printscreen

Branko Radun, politički analitičar komentarisao je za Pink dešavnja na energetskom i političkom polju kada je u pitanju Evropa i svet.

- Rusija vodi politiku stabilnosti. Rusija voli sebe da predstavlja kako zaštitnika poretka koji je zapravo napravila amerika sredinom prošlog veka.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi imamo sada više kriza koje su izazvane, između ostlaog i pandemijom koronavirusa. Mi sada nemamo samo gasnu krizu, već i krizu proizvodnje gasa. Za to se okrivljuju zvaničnici EU koji se krive da nisu obezbedili dodatne količine energenata - rekao je Radun.

Srđa Trifković, publicista i istoričar, istakao je za Pink da je osetan veliki pritisak usled klimatksih promena ali i kako ističe nepredviđene energetske i gasne krize.

Foto: TV Pink Printscreen

- Upitno je da li je ljudski faktor presudan u globalnoj klimatskoj krizi. Politički je postojao veliki pritisak na novu nemačku Vladu da demonstrira svoju energetsku nezavisnot od Rusije tako što neće naručiti dovoljne količine gasa - rekao je Trifković.

Kako je on ukazao desilo se potpuno suprotno.

- Oni su se zapravo kockali sa tim hoće li zima biti blaga ili ne - zaključio je.