AKTUELNO

Urednik portala Embargo Predrag Jeremić smatra da je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas svestan izbornih rezultata i da sada pokušava da izvuče nešto što nije dobio na izborima.

Jeremić kaže da je to stara matrica, poznata od uvođenja višepartijskog sistema.

- Ko izgubi na izborima već sledećeg dana priziva nove izbore ili tvrdi da su namešteni i pokradeni. Ovo ništa nije novo. Međunarodne okolnosti su takve da Srbija nema vremena da priča o izborima - naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, bilo bi neprihvatljivo da imamo neku blokadu pola godina da sistem ne funkcioniše da bi se pripremao za izbore.

- Đilas je shvatio da ne može tako lako da manipuliše sa ove tri stranke desnice, shvatio je kakav mu je rejting u narodu, pa je sada uputio poziv Vučiću da razgovaraju. Pokušava da napravi neku kombinatoriku, izvuče nešto što nije dobio na izborima, ali matematika je surova i jasna i pokazuje kakva je snaga opozicije - naveo je Jeremić.

Urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima Dušan Stojaković navodi da nema zakonskih uslova za ponavljanje izbora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đilas koji je završio jedan izborni ciklus i uvideo kakva je njegova pozicija, traži sada nove izbore ne bi li ohrabrio ljude da glasaju za njega. Vučević odgovara na način koji je možda i prirodna reakcija SNS koji je imao dominantnu političku poziciju, ali je zbog državotvorne politike i ne kockanja sa statusom Srbije u političke svrhe, dobio manji rezultat - naveo je Stojaković.

Treba da se prebroje glasovi, da se reše nepravilnosti ako ih je bilo, da se proglase konačni rezultati i da se konstituišu institucije. Mislim da ne postoji problem sa formiranjem vlasti ni na jednom nivou, mislim da neki ljudi pokušavaju u ovom trenutku da ućare bolju poziciju za pregovore