AKTUELNO

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, kaže da je zadovoljan jer su građani u velikom broju izašli na predsedničke izbore i prepoznali da postoji nešto što je državotvorno i što ne pripada ni jednoj partiji.

Bokan kaže da može da razume ljude koji ne izlaze na parlamentarne ili lokalne izbore, ali da ne razume ljude koji nisu izašli na predsedničke izbore.

- Državni je problem, državna stvar, državni narativ, sudbina srpske države sada na teškim iskušenjima i biće sledećih pet godina pod takvim vetrovima da će biti potrebno i strpljenje i poverenje i jedinstvo. Zadovoljan sam što su ljudi prepoznali da postoji nešto što je državotvorno, što ne pripada ni jednoj partiji, što je iznad svake partije, iznad svake podele, a posebno u situaciji kada imamo vojnu neutralnost, a politički je teško definisati kako se to zove. Vešta strategija naše države je takva da ne možete lako označite, jer time rušite onaj čudni balans koji je uspostavljen u Srbiji i ne postoji nigde u Evropi - navodi Bokan.

Kako je dodao, Srbija uprkos najgorim mogućim okolnostima uspeva da ono što je delovalo nemoguće uspevamo da izbegnemo sve zamke i iskušenja i naš brod vodimo kraj podvodnih stena koje su nevidljive.

Urednik političke rubrike u Politici Bojan Bilbija kaže da Vučić u prvom obraćanju u izbornoj noći zapitao naše partnere na zapadu da li su svesni da je evropski kurs izgubio tu dvotrećinsku većinu u temeljenu.

- Do toga je došlo usled stalnih pritisaka na Srbiju, jer se od nas stalno nešto očekuje, to su pritisci na mesta gde boli i kada taknete - oko Kosova i Metohije, Republike Srpske, sada i oko Rusije - naveo je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Rusija će napuštati sve one oblike saradnje sa zapadom tamo gde je ne žele.

Govoreći o postizbornoj kombinatorici, direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je rekao da je za njega uvek dobro da se razgovara, čak i kada je u pitanju Dragan Đilas.

- Đilas je pre nekoliko meseci postavio psihičku dijagnozu Aleksandru Vučiću i govorio o njemu da je lud, a sada hoće da razgovara sa njim. I ako to stavimo po strani uvek je dobro da se razgovara jer podrška koju je Vučić dobio pokazuje da je on predsednik svih građan - naveo je Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, u Beogradu je situacija manje-više izjednačena.

- Imate mogućnost da SNS i SPS dođu do nekog odbornika više i imaju principijelnu koaliciji jer su već sarađivali, a sa druge strane imate sve neprincipijeno - istakao je Milovanović.