AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić navodi da Srbija uvođenjem sankcija Rusiji ne bi uticala na prekid konflikta, niti bi specijalno pogodila Rusiju.

- Da li Srbija urušava sistem vrednosti? Ne urušava. Da li je uvela snakcije? Nije i ne verujem da će uskoro. Da bi uvela sankcije mora da ima jak razlog koji bi opravdao velike ekonomske gubitke. U svemu što Srbija radi fokus je na nacionalnim interesima - istakao je Miletić.

Kako je dodao, nema nikakve logike da ugrozimo ekonomske interese u pokušaju da se uskladimo sa politikom EU, a agresiju smo jasno osudili.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da Nemačka u diplomatskom smislu sprovodi ofanzivu na zapadni Balkan.

- S obzirom da je kancelar Šolc počeo da se bavi zapadnim Balkanom u trenutku kada se događa najveća bezbednosna i politička kriza od Drugog svetskog rata na ovamo pokazuje da Nemci hoće da reaktiviraju taj Briselski proces. Mislim da ih zanima da se što pre dođe do konačnog rešenja - naveo je Vuk Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, u izveštaju nemačkih medija pominju se u vrlo racionalni razlozi zbog kojih Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, a to je pre svega energetska zavisnost i kada je reč i o nafti i o gasi.

Veliki broj ljudi u Nemačkoj, gotovo 50 odsto ne želi da ova kriza utiče direktno na njihovo blagostanje. To je poruka Šolcu i on je rekao da želi da pregovori koji se odvijaju dok traju ratna dejstva treba da dobijaju konkretnije konture

Stanković je dodao da treba očekivati da će jednako sa podrškom Ukrajincima u pogledu vojnih sredstava Nemačka požurivati i da se dođe do konkretnih političkih odgovora na krizu i da se sklopi mirovni sporazum.

Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije je istakao da je ključno braniti nacionalne interese.

Foto: TV Pink Printscreen

- Govorilo se da je Evropa jedinstvena. Kada je krenulo sa eskalacijom sukoba, a nisu umešane samo dve države, već svi i ovde se pokazuje da nema jedinstva. Zašto se sada Srbija ubrzano gura u EU? Jel nije bilo vremena od 2014. godine. Jel to naša krivica? - naveo je Milosavljević.

On je podvukao da Srbija nije protiv ulasaka u EU.

Prema njegovim rečima, pitanje je šta će Srbiji da se garantuje kada se gura u odluke koje su protivne njenim nacionalnim interesima.