AKTUELNO

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile su mapu puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine, saopštio je juče, nakon sastanka delegacija, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je suština ovog dogovora to što će Srbi sada imati sigurno snabdevanje sa severa, osiguranu revitalizaciju energetske infrastrukture, gde neće biti restrikcija, pada u naponu, i brojnih problema koje su do sada imali na teritoriji KiM.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neće moći da ih niko, svojevoljno, zbog političkih reazloga, radi pritiska isključuje. Plaćanje struje će početi od nultog stanja. Juče se pojavila jedna dezinformacija, i nije mi jasno kada pojedinci stignu d apogrešno protumače dogovor - rekao je Drecun.

Kako je objasnio, nulto znanje da od trenutka kada se sklopi dogovor, tek tada će se čitati strujomer.

- Ako do tog trenutka na strujomeru piše 1000 dinara, a vi nakon sklapanja imate 500, plaćate samo 500 dinara - objasnio je Drecun.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ističe da Albanci delimično "besne" na Kurtija zbog Elektrosevera.

Foto: TV Pink Printscreen

- Analiza koju je radio haradinaj je bila dobra, i dao je podršku ovog sporazuma. Pored toga što će snabdevanje biti stabilnije, mi ćemo u budućnosti izbeći rizik o kom se brinulo - rekao je Beriša.

Beriša objašnjava da je taj rizik pokušaj ulaska ROSU na razne načine na teritorije gde su Srbi.

Autor: