AKTUELNO

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se juče u Severnoj Mitrovici sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine sa severa Kosova, nakon čega su se sastali i sa predsednikom Srbije Aleksandru Vučičem.

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je juče, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je ceni Vučićevu posvećenost miru i stabilnosti.

Šef predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić komemntarišući Eskobarov tvit, isti naziva ohrabrujućim za Srbiju, ocenjujući da je Specijalni predstavnik SAD svestan da se Vučić bori za mir, dok je ova kriza, sa druge strane započeta jednostranim potezima koje su stigle iz Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni moraju da održavaju balans. Nemojte zaboraviti da je Kurti jednom već srušen sa vlasti u svoj toj velikoj podršci Vašingtona, a on im to zasigurno nije zaboravio. Na neki način, on uživa ulogu, gde sa jedne strane počinje požare, a sa druge strane se postavlja kao neko ko gasi požare - rekao je Kesić.

Kako kaže, ukoliko bi na Zapadnom Balkanu izbio još neki sukob, to bi za Ameriku bio težak izazov, pogotovo u izbornoj godini.

- Mi imamo prostor, 3 ili 4 sedmice, i onda više neće moći da se na neki značajan način zabavljaju perifernim pitanjima, gde se ustvari nalazi Zapadni Balkan - navodi Kesić.

Reditelj Ljubiša Ristić ističe da je problem u tome, šta je na površini ovih dešavanja. Kako kaže, sve akcije koje Amerika radi, radi zbog sebe, praveći neki drugačiji "imidž" na našem proastoru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Evropa ima svoj interes, ona ne može u Ukrajinu, Nemačku, ili negde, ali eto, na Kosovu mogu da kažu da se i oni pitaju, jer ćute na drugim stranama. Ja mislim da je glavni problem ovde nešto sasvim drugo, a to je dokle može da se sporednim stvarima prividno menja cela slika koja je statična - rekao je Ristić.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ističe da, kada Miroslav Lajčak kaže da sporazumi moraju da se poštuju, treba da zna koji su isti.

- U Briselski sporazum Lajčak treba da vrati život, i treba da kaže šta on misli vezano i za jednu od tačaka, koja je dogovorena po pitanju raznih, paravojnih, militarnih jedinica... Dakle, ulazak ROSU na Sever je uslovljen saglasnošću KFOR-a, i četiri predsednika u Severnim opštinama. To je davno pogaženo - navodi Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

KFOR ima punu odgovornost za dva pogroma. Prvi je bio 1999. godine, oni su dozvolili da razularena rulja protera blizu 250.000 Srba, a to su dozvolili i 2004. godine, priča Odalović.

- Ja sam bio u Prištini kada su niz Veternik sa britanskim kontigentom KFOR-a ušli. Došli su i bili garant... Treća stvar, oni su dozvolili da na teritoriji pod međunarodnom upravom, se samoproglasi država - dodao je Odalović.

Autor: