AKTUELNO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je danas da je duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu reciprocitet i ocenio da je sporazumom građanima tzv. Kosova i Srbije omogućeno da "bez prepreka" prelaze "granice između dve države".

"Normalizujuća rešenja treba da imaju reciprocitet iznutra, kako to podrazumevaju dobrosusedski odnosi", napisao je Kurti na Fejsbuku reagujući na sporazum o ličnim dokumentima koji je danas postignut.

Kurti je zahvalio zvaničnicima EU Žozepu Borelju (Josep Borrell) i Miroslavu Lajčaku, američkom izaslaniku Gabrijelu Eskobaru (Gabriel Escobar) i američkom ambasadoru na Kosovu Džefriju Hoveniru (Jeffrey Hovenier) na njihovoj posvećenosti i doprinosu postizanju ovog sporazuma.

"Državljani Kosova, sa ličnim dokumentima koje izdaje Kosovo, moći će da idu u Srbiju na svim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije", naveo je Kurti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borel saopštio je ranije danas da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borel.