AKTUELNO

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

To je nakon sastanka u Zvečanu, koji je okupio političke i institucionalne predstavnike Srba, rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste. On je rekao da odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC

OBRAĆANJE:

– Jedinstveno smo doneli sledeće zaključke: Priština ruši Briselski sporazum, pozivamo ih da se vrate poštovanju međunarodnog javnog prava. Pod dva, Srbi sa KiM su izloženi teroru i nezakonitim jednostranim aktima Prištine, od nasilnih upada na sever, izgradnje 4 albanske policijske baze na privatnoj imovini, preko etničko motivisanih progona, zabrane prava glasa do pokušaja izazvinja humanitarne katastrofe.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC

– Pod tri, zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno pravo i Briselski sporazum, odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu, sve 4 opštine na severu. Ostaju na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo, što znači dok ne formira ZSO, povuče odluku o tablicama - dodao je on.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC

Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u tzv. Vladi u Prištini.

Igor Simić je naveo da poslanici SL podnose ostavku na mesta poslanika u tzv. Skupštini Kosova.

Sudija apelacionog suda izjavio je da podnose ostavke na mesto sudija, tužilaca i administrativnih radnika.

Gradonačelnici opština sa severa podneli su ostavke na ove pozicije, zajedno sa odbornicima skupština ovih opština, a ova odluka biće verifikovana sutra.

Policajci su nakon ostavki, skinuli i odložili svoje uniforme, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom koji nije prestajao.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Autor: