AKTUELNO

Stav Srbije je da ono što je Bakir Izetbegović izjavio o Kosovu i Metohiji ne vodi u dobrom pravcu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da se iz izjave člana predsedništva BiH vidi samo da on želi da Kosovo i Metohija bude nezavisno i to je izvan svake sumnje.

- Po meni, suština nije izmenjena, a da li je semantika drugačija, potpuno je svejedno. Ja sam video iz njegove izjave, iz ponovljene izjave, te iz njegove izjave o njegovoj izjavi, da on ima želju da KiM bude nezavisno. Dakle, on kaže – nisam rekao da, nego nadam se da da. Nijednog trenutka se ne dovodi u sumnju da on želi da Kosovo bude nezavisno - rekao je Stefanović novinarima.

Prema njegovim rečima, do tada zaista nije čuo da je Izetbegović to rekao na takav način, "veoma direktno, i to u kapacitetu člana Predsedništva BiH", pogotovo, smatra Stefanović, imajući u vidu složenost odnosa u samoj BiH, dobru komunikaciju između BiH i Srbije u prethodnom periodu, te napore obe zemlje da se održi svaka moguća dobrosusedska saradnja, investicije i dobri odnosi između dva naroda.

Prosto, ta izjava bila je korak u potpuno suprotnom pravcu i zbog toga je očigledno i takva reakcija naše zemlje. Mi reagujemo u želji da očuvamo stabilnost. Niti ste videli neku našu ishitrenu reakciju, niti smo koristili neke teške reči, niti smo posegli za nečim sličnim. Vrlo, rekao bih, ozbiljna i odmerena reakcija Srbije, koja samo upozorava da ovo ne vodi u dobrom pravcu", rekao je ministar policije.

Kaže i da zvaničnici Srbije nisu reagovali na izjavu "nekog opozicionog političara, ili nekog ko ne nosi takvu vrstu odgovornosti", već na izjavu predstavnika vlasti, člana Predsedništva - najvišeg predstavnika bošnjačkog naroda, koji je "jedan nezaobilazni faktor u političkom životu BiH".

- I mi reagujemo na nekoga ko hoće da ima odnose sa Republikpom Srbijom. Neko ko kaže da hoće najbolje odnose, na kraju krajeva, neko ko svojom izjavom komplikuje odnose i u svojoj zemlji i između naše dve zemlje - rekao je Stefanović.

Ima saznanja ali nema dokaza za slučaj Jajinci

Policija u ovom trenutku nema dovoljno dokaza da bi privela bilo koga vezano za slučaj oružja pronađenog oktobra prošle godine u Jajincima, blizu porodične kuće Aleksandra Vučića, ali to ne znači da MUP nema određena saznanja i da ne radi na tome, izjavio je ministar. - Naravno da je to prioritet, ali ako ne obezbedimo dovoljno dokaza, besmisleno je da idemo u sudski postupak. Da li sam zadovoljan što je prošlo godinu dana? Svakako da nisam, ali, ja ću insistirati da nastavi da se radi na tom slučaju -  rekao je Stefanović novinarima. Dodaje da upornost policije dovodi do toga da se slučajevi reše, te da bi svi voleli da je taj slučaj rešen sutradan.

#Bakir Izetbegović

#Nebojša Stefanović

'