AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević osuđen je na šest meseci zatvora jer je, kako kaže, novinara i nekadašnjeg direktora N1 televizije Jugoslava Ćosića uvredio - ISTINOM!

- Nisam ja osuđen da platim, ja sam osuđen krivično, po Krivičnom zakonu Republike Srbije, osuđen sam za krivično delo uvrede, a osuđen sam jer sam rekao istinu, sud je presudio. Ovo je prvostepena presuda Drugog osnovnog suda, a imamo i konačnu presudu Višeg suda u Beogradu - naveo je Vučićević za Novo jutro.

Kako je Vučićević rekao, sudije Drugog osnovnog suda i Višeg suda u Beogradu koje su potpisale presudu su Dejan Garić i Zoran Tejić.

- Sud stoji na stanovištu da sam uvredio Jugoslava Ćosića istinom. Ja sam, kao korisnik Tvitera, napisao da je on šiptarski plaćenik. Sudije su presudile da je to uvreda za koju se ide u zatvor. Ja ću u ponedeljak 3. aprila u 9 sati ujutru doći i prijaviti se za odsluženje kazne - rekao je glavni urednik Informera.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da li ja tu svoju kaznu mogu da zamenim novčanom? Mogu, ali ja to odbijam, a zašto? Jer ne želim da se saglasim i ne želim da trpim ovakvu nepravdu. Ja ovde ne vodim bitku samo za sebe ili za Informer, nego za sve građane ove zemlje. Slučaj Jugoslav Ćosić je samo jedan, a postaje sudska praksa - naveo je Vučićević.

On je istakao da veliki deo srpskih sudija sudi u skladu sa zakonom i propisima, osim jednog dela koji sude po politici.

- Meni sude po politici. Sudija pita zašto sam napisao da je "šiptarski plaćenik", ja predam dokumentaciju u kojoj se vidi da je Baški Ulaj Jugoalsvu Ćosiću uplatio sa svoje firme u Tirani na firmu Jugoslava Ćosića skoro 250.000 evra. Kada vas Grk plaća, vi ste grčki plaćenik, kada vas Mađar plaća, vi ste mađarski, kada vas Šiptar plaća, vi ste šiptarski plaćenik... Dokazano je da ga plaća. Sudija navodi da je činjenično stanje nepobitno dokazano, ali je taj izraz "šiptarski plaćenik" naneo veliku duševnu bol i nematerijalnu štetu Ćosiću - navodi Vučićević.

Istakao je da nije osuđen kao novinar, već kao korisnik Tvitera.

Kako kaže, ovom presudom se zloupotrebljava zakon.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nama se za uvredu sudi na taj način što se zloupotrebljava zakon. Tražiću na konferenciji za štampu koja je sutra u 9, da se pokrene inicijativa za dekriminalizaciju uvrede. Na dnevnom nivou mi stigne na stotine uvreda na Tviteru, zamislite da krenem da tužim sve te i da se pošalju u zatvor - rekao je Vučićević i dodao:

Šta bi bilo da se ovakav nalog dobio bilo ko iz Danasa, Nove, N1... da li bi ćutali svi kao što sada ćute?

Autor: