AKTUELNO

Ne izbornoj skupštini koje je zakazana za sutra Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka transformisaće se u multietničku stranku pravde i pomirenja. Lider stranke ostaće Muamer Zukorlić.

-To je zapravo ideja koje se sada izliva iz Sandžaka otvarajući se prema drugim zajednicama i sada će to biti jedna bogatija ponuda sa u osnovi istom idelogijom. Sazrela je situacija da se ideja bošnjačke Demokratske zajednice ponudi svima jer je zapravo smatramo da one vrednosti koje su stvarne su i univerzalne i nisu partijske. Vrednosti ne mogu istovremeno bizi bošnjačke i antisrpske. Onda to nisu vrednosti veći uski partijski inetesi. To je ono po čemu želimo da se razlikujemo. Kako je dodao, stranka računa na sve narode koji će u tome prepoznati svoja ubeđenja - rekao je Zukorlić za Pink.

Kako je objasnio, stranka će se boriti za jednakost ljudi, punu slobodu i na individualnom i na kolektivnom planu.

- Cilj je izgradnja zemlje u ambijentu u kome će se svi osećati kao u svojoj kuću, zemlje gde ćemo imati mogućnost da živimo i na periferiji i u glavnom gradu da se ne osećamo ekonomski - podvukao je Zukorlić.

- Po svom statusu to će i dalje ostati manjinska stranka, ali to što smo tražili samo za Bošnjake, sada tražimo i za sve ostale – dodao je Zukurlić i ukazao da je ideja da novo ime stranke odražava ideologiju.

On je istakao da će prema Statutu stranka imati pet potpredsednika, među kojima će biti jedna žena, jedna osoba srpske nacionalnosti i jedna osoba albanske nacionalnosti.

- Nenad Prokić je pristupio stranci, imamo grupu intelektualca koji predvodi pisac Filip David.... U stranci će jednake mogućnosti imati i Bošnjak i Srbin i Albanac - naglasio je Zukorlić.

Osvrnuvši se na primedbe da je odstupio od bošnjačkih interesa, Zukorlić je rekao da je Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin ne mogu da mu drže lekcije.

- Ja neću da lažem ni Beograd u Sandžaku, ni Sandžak u Beogradu – istakao je Zukorlić.

Kako je dodao, stranka se intenzivno priprema za izbore u Beogradu, ali za sada nije poznato ko će biti nosilac liste.

- Ozbiljno računamo na izbore u Beogradu. Javnost je umorna od crno- bele tehnike gde imamo samo opciju ili – ili. Ovo je sveža politička opcija, mada ne gajim lažnu nadu da ću pobediti – dodao je Zukorlić.

#Muamer Zukorlić

'