AKTUELNO

Kosovski pedsednik Hašim Tači izjavio je da je "istorijska nepravda" osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili lideri i pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom poslednjih sukoba na KiM, o čemu je, inače, odluku donela kosovska skupština.

Tači tvrdi da je Priština na to pristala pod pritiskom međunarodne zajednice koja je mnogo toga obećala, ali ništa od toga nije ispunila.

- Stvarno, ono što sam mislio 2015, mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK - rekao je Tači u intervjuu za TV Kljan Kosova.

Tači danas, godinu i po dana od osnivanja ovog suda, tvrdi da je odluka o osnivanju tog suda nametnuta od međunarodne zajednice i pod pritiskom da će, ukoliko se to ne dogodi, protiv Prištine biti preduzete drastične mere.

- Ne postoji sud koji bi je mogao povrediti, niti uvrediti našu borbu za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bio međunarodni pritisak uz obećanje da će međunarodna zajednica podržati formiranje vojske Kosova, da ćemo dobiti viznu liberalizaciju, članstvo u UNESCO, Interpol i aplicirati za članstvo u Savetu Evrope - rekao je kosovskih predsednik, uz opasku da ta obećanja, međutim, nisu ispunjena.

Prištinski mediji juče su objavili da će prve optužnice protiv bivših pripadnika tzv. OVK biti podignute već polovinom februara i to protiv Dauta Haradinaja, brata aktuelnog kosovskog premijera, ali i protv Azema Sulje, Tačijevog ujaka.

Prema istim navodima, više od 60 bivših lidera i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova biće optuženi po nalogu Specijalnog tužilaštva za dela počinjena krajem 2000. godine. Među prvima su na spisku i Šukri Buja i Sokol Dobruna.

A sve to dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je u kosovskom parlamentu propao pokušaj donošenja zakona o ukidanju specijalnog suda za ratne zločine OVK nad Srbima i drugim pripadnicima manjina na KiM.

Naredna sednica parlamenta na istu temu odložena je, a u međuvremenu je proglašena zimska pauza u zasedanju.

Specijalno tužilaštvo je, navodi se došlo do dokaza na osnovu kojih će biti formirane optužnice.

Inače, prema pisanju portala Insajderi pod istragom tužilaštva su i Hašim Tači i Kardi Veselji, prvi čovek parlamenta.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Istraga protiv Veseljija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK.

Ne očekuje se, međutim, kako se navodi, da optužnice protiv njih budu podignute u prvoj grupi.

#Hašim Tači

#Panika

#Specijalni sud

'