AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ocenio je danas da deo opozicionih poslanika svojim ponašanjem imitira Aljbina Kurtija i pokušava da republički parlament pretvori u pijacu, a da je posebno opasno to što su fizički pokušali da spreče usvajanje rebalansa budžeta kojim se, kako je istakao, omogućava bolji život za sve građane i više investicija.

Vesić smatra da je ponašanje opozicionih poslanika skandalozno i da šalje ružnu sliku o Srbiji, te napominje da se ni u jednom parlamentu u demokratskim zemljama deo poslanika ne ponaša na takav način.

“Ovako kako se deo opozicije poslednja dva dana ponašao u Skupštini je oponašanje Aljbina Kurtija je ponašajući se na sličan način u Prištini došao na vlast. Naravno da opozicija i vlast imaju različite stavove koje sučeljavaju u parlamentu, ali ova vrsta ponašanja je pokušaj da se ta institucija, koja predstavlja sve građane, pretvori u pijacu”, rekao je Vesić koji je i član Predsedništva SNS.

On je istakao da je mnogo opasnije to što smo poslednja dva dana imali pokušaj da se spreči usvajanje rebalansa budžeta kojim se, između ostalog, omogućava da penzioneri u oktobru dobiju 5,5 odsto veće penzije, dok ih dodatno povećanje od 14,8 odsto čeka početkom 2024. godine.

“Obećali smo da će prosečna plata do 2025. godine biti 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra”, rekao je Vesić i dodao da se očekuje da će u decembru ove godine prosečna plata u Srbiji biti 840 evra.

Naveo je da se sa sindikatima pregovara o minimalnoj zaradi, kao i da u ovoj godini imamo rast BDP-a, te naglasio da je čak 7,2 odsto BDP-a preusmereno u kapitalne investicije.

Kako je rekao, ovim rebalansom budžeta obezbeđen je dodatni novac za izgradnju Moravskog koridora, autoputa i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, Dunavske magistrale od Požarevca ka Golupcu.

Takođe, naveo je da je rebalansom obezbeđen novac za organizaciju EXPO-a, izgradnju beogradskog metroa, novih 100 miliona evra za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih puteva, za škole, bolnice, dodatnih 35 milijardi dinara za pomoć poljoprivrednicima, kao i novac za majke koje treba da prime jednokratnu pomoć koju je obezbedila Vlada Srbije…

“Tu su sve dodatne pogodnosti za naše građanke i građane previđene ovim rebalansom. Mogu da razumem da pojedini poslanici nisu zadovoljni tim rebalansom ili možda imaju neku drugu ideju za šta sve novac treba da se upotrebi, ali da fizički pokušaju da spreče njegovo usvajanje, to je zaista skandal”, smatra Vesić.

To, kako je rekao, znači da ti poslanici ne žele povećanje plata i penzija niti da se grade putevi, da pomoć dobiju majke, poljoprivrednici…

“To samo pokazuje kako oni razumeju politiku. Njihova politika je srušiti čitavu zemlju ne bi li se Aleksandar Jovanović Ćuta, koji se danas u parlamentu peo na klupe i ponašao kao u cirkusu, nekako dočepao vlasti. To je prvi put u modernoj istoriji politike da imate stranke koje pokušavaju da se tako dočepaju vlasti u parlamentarizmu. Umesto da ponude svoje programe i kažu šta bi možda bolje uradili od nas i tako pokušaju da dobiju birače, oni misle da treba da se zaustavi život u Srbiji jer nisu vlast”, rekao je Vesić.

On je podsetio da je više od deset godina bio u opoziciji i da zna šta znači parlamentarna borba, ali i napomenuo da postoje granice koje se nikada ne prelaze, a to je da se ne sme raditi ništa što je na štetu Srbije.

“To što su oni želeli da urade bio je pokušaj da se recimo ne radi pruga Niš-Dimitrovgrad za koju su izdvojena dodatna sredstva, pruga Niš-Brestovac čija druga faza počinje da se radi narednih dana, Moravski koridor… Zaista je neverovatno do koje mere oni mrze svoju zemlju samo zato da bi smenili predsednika Aleksandra Vučića”, dodao je Vesić.

Naveo je da je danas deo opozicije pokazao najstrašnije nasilje u skupštini donošenjem vešala, konopaca…ali da time ništa nisu postigli.

“Rebalans i zakoni su usvojeni, drugi poslanici nisu odgovarali, opozicija je svojim ponašanjem poslala poruku kako bi izgledala Srbija da je oni vode. Za mesec dana bi napravili od zemlje cirkus”, rekao je Vesić.

Komentarišući to što opozicija traži vanredne parlamentarne i beogradske izbore, Vesić je rekao da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije i do skora lider SNS, kao i sama ta stranka nikada nisu izbegavali izbore.

“Mi smo za izbore uvek spremni. Izbori uvek mogu da se održe i mi smo to i nudili, ali oni (opozicija) su bežali od toga jer ne mogu da se dogovore sami između sebe pošto se svadjaju ko je kome ukrao fejsbuk stranicu a koji opozicioni lider ima kamenalom a stranka mu se predstavlja kao ekološka”, dodao je Vesić.

#Goran Vesić