AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije pružžiti svu moguću pomoć u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, a da će Srbija ukoliko joj ne bude dozvoljeno da učestvuje u istrazi, pokrenuti sopstvenu.

- Ovo je izuzetno težžak dan za Republiku Srbiju. Održžali smo i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Situacija je teška, nadam se da će ostati mirna, ali ovo je svakako ogroman udarac i za Srbiju i za regionalnu stabilnost i bezbednost - izjavila je Brnabić sinoć.

Ona je ponovila da je Vlada Srbije zvanično zahtevala da Srbija učestvuje u istrazi ovog zločina i da čeka odgovor od nadležžnih institucija.

- Ono što je takođe važžno je da ćemo ukoliko nam ne bude dozvoljeno da učestvujemo u istrazi, svakako pokrenuti sopstvenu - rekla je Brnabić dodajući da se i dalje nada razumu i kooperativnosti i tome da ce Srbiji biti omogućeno da učestvuje u istrazi.

- Na održžanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konsultovali smo se sa Bezbednosno-informativnom agencijom i sa Vojno-bezbednosnom agencijom i one će zajedno raditi na ovome. Jedino što je u ovom trenutku važžno je da se ubice pronađu, da se privedu pravdi i da odgovorni za ovo delo odgovaraju - istakla je premijerka.

Na pitanje da li bi odvojena istraga, budući da je Tužžilaštvo Srbije pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovića, mogla biti kontraproduktivna po saradnju sa Kosovom, Brnabić je odgovorila da je jedino važno da se nađu zločinci.

- Da li Srbija ima puno poverenje u institucije na Kosovu i Metohiji da ce zločinci biti pronađeni? Najiskrenije, ja nažžalost ne mogu da kažžem da Srbija ima puno poverenje. Toliko zločina na Kosovu nikada nije otkriveno. Takođe mi je žžao što na toliko stvari koje su se desile u poslednjih desetak dana niko nije odgovorio - ukazala je Brnabić.

Upitana na šta konkretno misli, premijerka je rekla da smo "čuli samo zaglušujucu tišinu iz Brisela", a da konkretno misli na izjavu u kojoj se Srbija upozorava da će se doći do Niša, kao i na to da su pre desetak dana postojale pretnje da ce se ponovo aktivirati Oslobodilačka Vojska Kosova.

- Razmišljam o tome da, nažžalost, Vlada Republike Srbije zbog svih dešavanja u prošlosti ne možže svoje građane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti. Ali očigledno je da ne mogu da ih zaštite ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji - istakla je Brnabić.

Ona je navela da je posebno boli kao predsednicu Vlade Srbije, i o cemu će sa Briselom razgovarati, "ta zaglušujuća tišina i na pretnje da možže ponovo da se aktivira OVK samo zato što "Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog međunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zločine".

- Ali isto tako "da ćemo doći do Niša" i direktnih pretnji svim građanima Republike Srbije. I danas je kulminiralo ovim ubistvom. Ovo ubistvo naravno najtežže pada porodici Olivera Ivanovića. Ali, ovo ubistvo je najstrašniji udar na Srbiju, na sve ono što je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila kako bi se normalizovali odnosi sa Prištinom - istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je to udarac i na potpisivanje Briselskog sporazuma i na njegovu punu implementaciju, kao i na konačno objedinjavanje snaga kroz Srpsku listu na Kosovu, kao i na deset lokalnih samouprava na Kosovu koje vodi Srpska lista, a takođe i na ucešće u Vladi Kosova.

- Na sve to što je Srbija uradila poslednjih godina, kako bi pokazala i kako bi se konačno etablirala kao stabilan, predvidiv, tolerantan partner. Dogodio se pucanj u sve to - istakla je premijerka.

Upitana kako pretnje povezuje sa ubistvom, budući da istraga još nije mnogo pokazala, ona je navela da nema informacije i da ne bi insinuirala na to ko je počinilac.

- Ali bih htela da kažem da u celoj atmosferi koju imamo, da ne govorim o poslednjim godinama nego o poslednjim nedeljama, ovo je tek jedna od strašnih stvari. Ovo je najstrašnija od svih strašnih stvari rekla je Brnabić.

Na pitanje da li je možda prerano da se takav teret stavlja na albansku stranu, Brnabić je rekla da ga ne stavlja, ali ukazuje na celu atmosferu i da niko ne reaguje iz dana u dan.

- Iz jedne pretnje u drugu pretnju. I ne stavljam znak jednakosti između toga. Samo kažžem da u jednom trenutku neko treba da reaguje. Da Srbija ovo ne možže da radi sama. A da Srbija ovo radi apsolutno sama pokušavajući da normalizuje odnose sa Prištinom već poslednjih iks - ipsilon godina, da kažžemo najmanje od potpisivanja Briselskog sporazuma -naglasila je premijerka.

Na podsećanje novinara RSE na atmosferu pred lokalne izbore na Kosovu u junu koja nije bila povoljna po opozicione snage kojima je pripadao Oliver Ivanović i da li atmosfera političke borbe u kojoj se ne biraju sredstva možže uticati da se jedna ovakva stvar dogodi Brnabić je odgovorila da je to strašno reći.

- Da je jedna stvar da li ste politicki neistomišljenici, politički protivnici i da li nekoga želite da ubijete ili nekog žželite da vidite mrtvog. Strašno je stavljati znak jednakosti između takvih stvari. Meni je strašno što se danas u Srbiji takve stvari rade. Takve optužžbe se potpuno jasno, potpuno nedvosmisleno stavljaju na teret i predsedniku Republike i Vladi Republike Srbije. Mi nismo bili neprijatelji sa Oliverom Ivanovićem. Mi smo bili politički neistomišljenici - istakla je Brnabić.

Ona je podsetila i da je Vlada Republike Srbije snosila troškove odbrane gospodina Olivera Ivanovića i da je to bila obaveza Vlade Srbije.

- To smo učinili i to pokazuje da postoje neke stvari koje nisu domen političke borbe. Vi možžete da budete politički neistomišljenici, ali to ne znači da ste neprijatelji. Pored toga je svakako ovo nešto što najmanje odgovara Srbiji. Srbiji koja je, uprkos svemu, uvek insisitrala na dijalogu, ostala za stolom i pored brojnih pretnji i uvreda - kazala je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija pokazala da je tolerantna, fleksibilna i stabilan partner.

- I onda se desi ovako nešto i posle toga imate optužžbe na račun predsednika i Vlade Republike Srbije od toga da ste izdajnik, do toga da ste ubica. A to da ste izdajnik i da ste ubica su dijametralno suprotne stvari - kaže Brnabić.

Na pitanje da li postoje indicije kada bi tehnicki dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen, ona kaže da je upravo završila sastanak sa Markom Đurićem jer je htela sa njim da vidi kakva je bila atmosfera u Briselu pošto se ubistvo desilo pola sata pre početka dijaloga.

- U ovom trenutku ja najiskrenije ne mogu da govorim o nastavku dijaloga. Previše je rano i previše sam pod utiskom da bih govorila o nastavku dijaloga - kaže Brnabić.

#Ana Brnabić

#Kosovo

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

'