AKTUELNO

Kada je u pitanju Srbija, i njena bezbednost u nekom širem i opštem smislu, svakako mi imamo odgovore i tek ćemo imati odgovore na takvo nešto, rekao je za Novo jutro TV PINK državni sekretar ministarstva odbrane Nemanja Starović.

Starović je, komentarišući naoružavanje takozvane kosovske policije, kao i nabavku „Džavrina“, koje SAD šalje takozvanoj vojsci Kosova, rekao je da nije nimalo naivno i da je u pitanju još jedna loša vest u kontinuitetu vesti koje nam dolaze sa terena KiM.

- Niko od nas ne bi trebalo da se pravi naivan i da bude iznenađen ovakvim nečim. Ponavljam, radi se o kontinuitetu sa namerama da se Albanci snabdeju nekom vrstom oružane sile. To traje zapravo od 1999. godine. A na sve to imamo i konstatnu bilateralnu podršku pojedinih država tom procesu kroz obučavanje i snadbevanje tih takozvanih kosovskih snaga – rekal je Starović.

Kako kaže, uz sve to imamo i njihovo uključivanje u američke mirovne operacije u Kuvajtu. Dodaje da je posebno problematično njihovo raspoređivanje na maldivskim ostrvima, zajedno sa oružanim snagama Velike Britanije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada govorimo o obučavanju, snadbevanju i opremanju SAD prednjače, ali tu su i Turska i Hrvatska i mi to sve pomno pratimo. To podiže nivo rizika i pretnji pre svega prema srpskom stanovništvu koje živi na prostoru KiM. Kada je u pitanju Srbija, i njena bezbednost u nekom širem i opštem smislu, svakako mi imamo odgovore i tek ćemo imati odgovore na takvo nešto – rekao je Starović.

Predsenik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je to nešto sa čime ćemo imati problema u narednom periodu.

- Ne nabavlja se to oružje da se iz njega nikada ne bi pucalo. Očigledno da postoje neki planovi, oni nabavljaju sve sofisticiranije sisteme naoružanja – rekao je Drecun.

Kako kaže, već imaj i formiranu jedinicu, čak i pilote obučene za upravljanje helikopterima. Dodaje da imaju i oklopna sredstva. Oni imaju sada i minobacačke vodove, a pitanje je šta će im to. Oni jure i složenije sisteme kao što je „Džavelin“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada žele da nabave haubice, da pored savremenih sistema naoružanja, žele da imaju i obučene jedinice - rekao je Drecun.Odgovor na pitanje zašto se to radi, Drecun je rekao da žele da uspostave okupaciju severa Kosova.

- To je jasno iz njihovih izvora – rekao je Drecun.

Glavni urednik portala Kosovo online Miloš Garić, rekao je da se Srbima sa severa Kosova šalje poruka da nisu poželji, oni su sada meta i razlog zbog čega oni sve to rade.

- Oni žele da zaposednu u potpunosti sever Kosova i da izađu na administrativnu liniju – rekao je Garić.

Kako kaže, posebna opasnost je i izazivanje nervoze i nesigurnosti i na prostoru na jugu Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni se spremaju za nekakav ozbiljan sukob u perspektivi. Oni mogu da deluju u bilo kojim zonama za koje smatraju da im preti opasnost. „Džavelin“ je veoma opasno oružje i pokazuje veoma ozbiljne rezultate – rekao je Garić.

Autor: