AKTUELNO

Prof. dr Dragana Mitrović, govoreći o članovima UN-a povezanih sa Hamasom, kaže da su mnoge međunarodne organizacije u krizi zato što se čitav sistem giba i neki njegovi elementi pokazuju znake krize već dugo.

Mitrović je rekla da kao krovna organizacija, sa svojom poveljom, organizacija Ujedinjenih nacija ipak ne gubi svoju vrednost, jer je osnov nad svim državam članicama da će se postojeće Međunarodno javno pravo poštovati.

- Ona je veliki oslonac stabilnosti tog poretka. Njena slabost je u tome što nema mehanizme nametanja volje. Sama podela moći među članicama je boljka - kazala je Mitrović za Pink.

Kako je rekla, Agencija za pružanje pomoći palestinskim izbeglicama osnovana je 1949. godine, a na njenom spisku se nalazi preko 4 miliona ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

- To što je nekoliko njenih članova, od nekoliko hiljada lokalnog osoblja angažovanih na licu mesta, ne menja suštinu stvari, da je ona potrebna, da pomaže ljudima. Od samog početka Izrael je bio protiv nje - navela je Mitrović.

Ona je istakla da je Izrael to iskoristio za napad na pomenutu Ageniciju i za svoju propagandnu alatku.

Žarko Rakić, novinar, rekao je da spisak pokazuje nastavak podele u svetu, te da nisu zadovoljni oni koji su nekritički stali na stranu SAD i Izraela.

- Naravno da je to deo pritiska i dodak urušavanju Međunarodnog prava. Kada ste potpisali ugovor, pristupnicu UN-u vi ste se obavezali na neko ponašanje - naveo je Rakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada vam se nešto ne dopada pokušate da ga diskreditujete na svaki način.

- Pošto ne može Izrael da ućutka Kinu i Rusiju, onda pokušava da diskredituje UN - ocenio je Rakić.

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gde je otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Slobodan Samardžija, novinar, govoreći o protestu ispred suda u Hagu kaže da niko ne može da bude zadovoljan jer sama presuda ne znači rešenje problema.

- Ako postoji presuda, ona bi trebalo da može da bude sprovedena. Znate kada se u UN glasa o nekoj rezoluciji, svi se podele prema sadašnjim uslovima i svaka ta rezolucija ne znači ništa. Sada je UN društvo naroda koja raspravlja, ne znači ništa - kazao je Samardžija.