AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao za PINK da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, odlukom da aktivira uredbu o ukidanju dinara na KiM, minira dijalog i smišlja poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju pregovarački proces.

- U tom pogledu nas sigurno ne iznenađuju ovakvi potezi, zato što on stalno smišlja neke nove poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju taj pregovarački proces. On ovde u stvari minira dalji dijalog, zato što ako vi stalno vučete takve poteze, onda se postavlja pitanje uopšte nekog plana koji neko ima i svrhe, i kredibiliteta učesnika tog dijaloga - rekao je Dačić.

Kako kaže, ukidanje dinara na KiM otežava funkcionisanje svakodnevnog života Srbima.

- Predviđeno je Briselskim sporazumom da Srbija pomaže i daje novac raznim institucijama srpskog naroda na KiM. Ovde je zabrinjavajuće to da na svaku njegovu ovaku ideju vi imate reakciju međunarodne zajednice koja apeluje, i koja apeluje da se to pitanje prolongira - istakao je Dačić.

On je, komentarišući Rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, rekao da je izvesno da će oni pokušati da sastave što gori tekst po Srbiju.

- Mi pre svega treba da budemo svesni dometa tih rezolucija u Evropskom parlamentu. Evropski parlament ne donosi odluke koje se u tom domenu, kada je reč o političkim rezolucijama, smatraju obavezujućim. To je sve neprijatno, zato što vi morate da se time bavite - rekao je Dačić.

Kad je u pitanju politička situacija u Srbiji posle izbora, Dačić smatra da je opozicija ne poznaje i da opozicija misli da će neko sada njima sa strane da pomogne u rešavanju njihovog položaja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ništa im neće od toga doneti bilo kakva neka rezolucija - rekao je Dačić.

Dačić ističe da je najava opozicije o obstrukciji rada Narodne Skupštine alibi za njihov loš izborni rezultat.

- Sve ovo što sada dešava jeste u stvari alibi za to da se pronađe još jedan način kako da se opravdaju ti loši rezultati. Nije sada Vučić pobedio za jedan odsto, u odnosu na Đilasovu listu, nego je reč o jednoj ogromnoj pobedi i ogromnoj razlici - poručio je Dačić.

Dačić je naveo da opozicija nema plan političke borbe i razvoja Srbije do 2027. godine.

- Vi ovde nemate nikakve programske zadatke, nikakvu programsku orijentaciju - rekao je Dačić govoreći o opoziciji.

Autor: