AKTUELNO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je danas, povodom odluke centralne banke u Prištini da prolongira zabranu dinara na tri meseca da nema poverenja u ono što govori premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i da će, dok ne bude video da se na terenu nešto promenilo to smatrati vidom manipulacije.

"Dok god ne budemo videli da se na terenu nešto promenilo, ovo doživljavam kao neku vrstu manipulacije, odnosno pokušaj izvlačenja iz jedne očigledno teške međunarodne situacije u koju je došao", rekao je Đurić za Tanjug.

Istakao je da mu je prva asocijacija na ime Aljbina Kurtija "nepoverenje, laži, kontinuirani pritisci prema Srbima" koje, kako je naveo, sprovodi otkako je stupio na dužnost, odnosno već gotovo tri godine.

Kako je rekao, Srbija je uspela da lansira uspešan diplomatski pristup i uspešnu diplomatsku ofanzivu, koja je Kurtija stavila u situaciju da mora da se pravda, kao i da mora da iznalazi načine da umanji pritisak na sebe i svoju stranu.

"To za nas nije dovoljno. Za nas je neophodno da se stvari konkretno na terenu promene na bolje. Da prestane da ometa funkcionisanje srpskih škola, bolnica i osnovnih usluga koje direktno čine da ljudi na Kosovu i Metohiji pate zahvaljujući njegovom pritisku", istakao je Đurić.

Na pitanje da li ga po povratku u Srbiju čeka funkcija u Vladi ili diplomatiji, Đurić je rekao da će o tome odlučivati najviši državni i stranački organi, kao i da je on trenutno zauzet gala događajom kojim će u svojoj rezidenciji dočekati nekoliko stotina zvanica.

Među njima biće članovi američkog kongresa, pomoćnika zamenika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i lidere srpske dijaspore.

"Želimo da proslavimo Dan državnosti Srbije i da našu kulturu, tradiciju i nasleđe na najbolji mogući način podelimo sa vašingtonskom političkom, kulturnom i drugom javnošću", poručio je Đurić.

Đurić je istakao da je zadovoljan svojim mandatom, kao i činjenicom da je napravljena bolja politička infrastruktura za naše predstavljanje u Americi.

"Osnovali smo Srpsko-američki poslovni savet, koji je okupio najveće američke kompanije koje sarađuju sa Srbijom. Pokrenuli smo Srbe u Americi. Samo u prethodnih šest meseci organizovali smo tri velike konferencije koje su okupile Srbe iz 50 saveznih država", rekao je Đurić.