AKTUELNO

Juče je u Kosovskoj Mitrovici održan opštenarodni skup Srba sa Kosova i Metohiije na kome su Srbi protestom skrenuli pažnju na težak položaj na koji su dovedeni odlukama privremenih vlasti u Prištini čime se ugrožava i njihov opstanak u pokrajni.

Dok su Srbi protestvovali premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče je u Londonu izjavio da Priština ne može da poništi odluku o uvođenu evra kao jedine valute na Kosmetu i ukidanju dinara.

Aleksandar Apostolovski, novinar, rekao je u novom jutru Pink televizije da nije pitanje zašto ovo Kurti radi nego zašto mu se dozvoljava da to radi i to je zapravo ključno pitanje.

- Očigledno je da on nizom poteza od kada je postao premijer čini sve da se tiho izvrši što veće iseljavanje Srba tako što će se onemogućiti njihov normalan život, a ukidanje dinara jeste upravo to - kaže Apostolovski.

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, rekao je da Kurti radi da bi uspeo u svojim namerama i nije mu niko dozvolio to.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja ću za njega reći da je on vrlo ozbiljan čovek koji ne pravi kompromise oko nekih temeljnih principa koji su mu važni i na kojima je izgrađena njegova politika. Bilo bi dobro da mi što pre razumemo o kakvom čoveku se radi da shvatimo šta su njegovi politički ciljevi - reako je Jovanović da se on vrlo često sa njim ne slaže.

On dodaje da nije siguran da mu je cilj Kosovo bez Srba ali on se ne obazire na posledice politike koje sprovodi kako bi ostvario svoje ciljeve.

Jovanović je rekao da postoji puno problema i pogrešiće svako ko ih ignoriše.

- Tu mislim na okretanje glave od te tragične istine koju naš narod zaista na Kosovu opisuje kao narod koji živi u uslovima koji se ne mogu uporediti ni sa jednim uslovima drugim u Evropi. Užasno je to stanje na Kosovu, ali je logična posledica tog našeg bežanja od realnosti - rekao je Jovanović.

Jovanović je reako da mi sebe zavaravamo sa Kosovom jako dugo, mogima je bilo lako da to rade jer oni dole ne žive.

- Ja nisam doživeo da je Vučić 2013. godine kada je potpisao Briselski sporazum da je izdajnik. Nisam nikada glasao zajedno sa radikalima, demokratama i DSS-om za skupštinske rezolucije koje su bile na tom tragu ignorisanja stvarnosti i Koštuničine jedne vrste slepila i nezainteresovanosti za ono što je stvarni život - rekao je Jovanović.

On je dodao da bi bilo dobro da se mi kao društvo što pre osvestimo i da prestanemo da vidimo politiku koja tako tragično puca preko kičme tih ljudi.

- Ja sam gledao taj skup ljudi dole, pogledajte to je tuga. Ja nisma siguran da ikoga u Srbiji interesuje kakvi su njihovi problemi dole i kakve su muke osim onih koji moraju zbog politike da se time bave - zaključuje Jovanović.

Autor: D. S.