AKTUELNO

Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo lokaciju zgrade Generalštaba pretvorili u višenamenski objekat svetske klase, čije bi središte bilo Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju, izjavio je bivši američki diplomata i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

"Uzbuđen sam zbog iščekivanja da vidim ideje koje će izneti srpski stručnjaci, kako bi na ovoj lokaciji bila odata počast originalnom arhitekti, građevinama, emocijama i patriotizmu. Ideja Mosta prijateljstva je emotivni deo dizajna koji ističe originalne zgrade i predstavlja prelep podsetnik na viziju arhitekte Nikole Dobrovića", rekao je on u intervjuu za današnju "Politiku".

Odgovarajući na pitanje da li arhitekte i projektanti mogu da pronađu pravu meru da ožive ovu lokaciju, a da sačuvaju sećanje na simbol koji srušeni Generalštab danas predstavlja, ocenio je da je uništavanje zgrade Generalštaba 1999. godine predstavljalo značajan kulturni i arhitektonski gubitak za Beograd.

"Ovaj projekat će na mnogo načina biti most preko tog destruktivnog sukoba - ne samo između Srbije i Amerike posle 1999. godine, već i most između ruševina i prelepe arhitektonske istorije Beograda mnogo pre toga. Za mnoge u arhitektonskoj zajednici zgrada Generalštaba je značajna i zbog svog originalnog tvorca Nikole Dobrobića, ikone koja je u urbanu istoriju Beograda uvela modernizam", rekao je Grenel.

Dodao je da je osmišljavanje novog projekta započeto proučavanjem njegovog originalnog plana i da će se u saradnji sa zajednicom srpskih arhitekata i urbanista razvijati kao most između prošlosti i budućnosti, između Srba i Amerikanaca, između komemoracije i inovacije.

Prema njegovim rečima, vraćanje ideji originalnog modernističkog arhitekte, sa potencijalom urbane obnove, učiniće ovaj projekat projektom svetske klase.