AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević pozvao je večeras u Podgorici srpske organizacije i udruženja iz zemalja regiona da jednoglasno osude pokušaje nametanja kolektivne krivice i proglašenja srpskog naroda genocidnim.

Ministar je apelovao na jedinstvo svih Srba gde god oni živeli i podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Predloge ministra da se u zaključcima Konferencije srpskih nacionalnih organizacija regiona, koja se od 20. do 22. aprila održava u Podgorici i Skadru, usvoji osuda sramne preporuke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope o prijemu lažne države Kosovo, kao i da se osudi i odbije eventualna rezolucija UN o genocidu u Srebrenici i da se podrži diplomatska borba koju vodi Aleksandar Vučić, učesnici skupa su podržali burnim aplauzom, saopšteno je iz kabineta ministra Milićevića.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

''U situaciji kada smo izloženi teškim pritiscima najvažnije je da pokažemo slogu i jedinstvo, jer samo tako možemo da pobedimo i odbranimo naše vitalne nacionalne i državne interese. Skup kakav je ovaj u Podgorici još jedan je pokazatelj jedinstva srpskog naroda i želje da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u regionu, ali poštujući pravo na očuvanje posebnosti naših nacionalnih, verskih prava. Ono što jasno i glasno mogu da vam poručim kao ministar u Vladi Srbije je da država Srbija neće nikome u regionu nametati svoju volju, ali neće ni dozvoliti da bilo ko ugrožava identitetska prava srpskog naroda'', rekao je Milićević.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

On je istakao da će Srbija poštovati sve susedne države, ali i da će uvek podržavati borbu za ostanak i opstanak srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

''Pomagaćemo našem narodu gde god on živeo, a posebno ćemo da radimo na identitetskim pravima, očuvanju srpskog jezika i pisma. Predsednik Republike Aleksandar Vučić dao nam je jasne ciljeve koje sprovodimo a to je obnova nacionalnog duha, nacionalna konsolidacija, očuvanje srpske kulture, jezika i pisma, kao i ekonomsko jačanje našeg naroda. Ti ciljevi su postavljeni u realne okvire, idu u korak sa svetom, i ne ugrožavaju nikoga oko nas'', istakao je ministar Milićević u svom obraćanju.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

Konferenciji u Podgorici prisustvuju predstavnici Srba iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH, dodaje se u saopštenju.

Autor: