AKTUELNO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost stigla je danas u Beograd gde je održala sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog sektora, među njima su predstavnici Evropskog pokreta, YUCOM-a, CRTE i drugi.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je danas sastanak sa predstavnicima civilnog sektora, a koordinatorka Nacionalnog konventa Nataša Dragojlović ističe da je razgovor završen u optimističnom tonu, dok Milan Antonijević iz YUCOM-a navodi da su se čule jasne poruke iz izveštaja EK.

- Bio je to srdačan i iskren razgovor. Potvrdili smo da Srbija ima evropsku perspektivu - naglasila je Dragojlović za Tanjug nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa Mogerini.

Koordinatorka Nacionalnog konventa iz Evropskog pokreta u Srbiji veruje da Mogerini spada u vrlo iskrene zagovaraoce daljeg proširenja EU, te da će za vreme svog mandata učiniti sve da strategija koju je EU donela za Zapadni Balkan - postane realnost koju građani priželjkuju.

Šefica evropske diplomatije ohrabrila je civilno društvo da nastavi sa naporima da utiče na politike države, kaže Dragojlović.

- Visoka predstavnica EU pohvalila je rad Konventa i ohrabrila ga da nastavi dijalog sa vladom i pokuša da sa svoje strane utiče na to da ne dođe do smanjivanja podrške evrointegracijama - ukazala je ona.

Mogerini je, tvrdi, potvrdila ono što je sadržano u izveštaju EK kada je reč o ulozi civilnog društva u kreiranju politika. Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kazao je da je na sastanku bilo reči i o slobodi medija i vladavini prava, što je navela i Dragojlović.

- Današnjom posetom potvrđuje se da će vladavina prava i ljudska prava biti u fokusu EU, a čuli smo i jasne poruke iz izveštaja o napretku Srbije u poglavljima - rekao je Antonijević.

- Govorili smo o medijima, vladavini prava, Ustavu koji bi Srbija trebalo da donese, regionalnim pitanjima, posebno o unutrašnjem dijalogu. Imali smo otvoren dijalog sa mnogo tema, i oslanjanje na strategiju za proširenje EU za Zapadni Balkan - objasnio je.

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o stanju sudova, te o atmosferi unutar Srbije i spremnosti građana da prihvate evropske vrednosti. Antonijević je naglasio da poruke koje se šalju građanima moraju biti jasne, kako bi se povećala njihova podrška, jer se evropske integraciju upravo njih tiču.

#Beograd

#Federika Mogerini

#Sastanak

'