AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Istanbul, gde je započeo dvodnevnu posetu Turskoj.

Njega je na aerodromu, uz vojne počasti, dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na čiji poziv boravi u ovoj zemlji.

U delegaciji Srbije koju predvodi šef države su ministri Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Rasim Ljajic i Branislav Nedimović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić i Erdogan prisustvovaće u Istanbulu Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, pored dvojice predsednika prisutnima obratiti predsednik Odbora za spoljne ekonomske odnose Turske Omer Džihad Vardan, ministar privrede Turske Nihad Zajbecki, kao i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Foto: Tanjug

U ponedeljak ce predsednik Vučić boraviti u Ankari, gde će najpre položiti venac ispred mauzoleja Mustafi Kemalu Ataturku.

Potom će se sastati u Narodnoj skupštini Turske sa predsednikom parlamenta Ismailom Kahramanom.

Foto: Tanjug

Zatim je predviđeno polaganje cveća stradalima tokom neuspelog puča 2016. godine u pratnji predsednika turskog parlamenta.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije, potom, će se sastati sa svojim turskim kolegom u Predsedničkoj palati, gde će prvo imati sastanak u četiri oka, tokom kojeg će ministri imati bilateralne susrete, a zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predsednici Vučić i Erdogan će se posle sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Foto: Tanjug

- U okviru posete biće održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije. Na sastancima će se, takođe, razgovarati i o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će doprineti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali - navedeno je u saopštenju iz turskog Predsedništva.

Foto: Tanjug

Razvoj situacije na regionalnom i međunarodnom nivou takođe će biti na dnevnom redu.

#Aleksandar Vučić

#Istanbul

#Poseta

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'